Index Vakbarát Hírportál

Megoldódhat a Dél-kínai-tenger kérdése

2012. július 10., kedd 20:04

Magatartási kódexet hozhatnak létre azok az országok, amelyek igényt tartanak a Dél-kínai-tenger egészére, vagy bizonyos részeire. Ezt kambodzsai források jelentették be a délkelet-ázsiai külügyminiszterek hétfőn megkezdett találkozóján, de a kódex konkrét tartalmából semmi sem derült ki. Kambodzsa szerint a konferencia résztvevői közelebb kerültek ahhoz, hogy megállapodjanak a területi vitákban. A kódexet Kínának is el kell fogadnia – írja a Voice of America.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) ülésén a fő kérdés a Dél-kínai-tenger körüli vita. Optimizmusra adhat okot, hogy a kínai külügy szerint Peking hajlandó megvitatni a kódex tartalmát, ami szerintük segíthet felépíteni a kölcsönös bizalmat a délkelet-ázsiai országok és Kína között. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy egy ilyen dokumentum nem tudja véglegesen megoldani a területi vitákat. Peking kétoldali tárgyalásokhoz ragaszkodik a szomszédjaival.

Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter a héten szintén megjelenik majd a kambodzsai Phnompenben rendezett konferencián. Clinton már a vasárnapi, Tokióban tartott beszédében kifejtette, hogy az Egyesült Államok sürgetni fogja az ASEAN országait, hogy minél előbb rendezzék területi vitáikat.

Az érintett területekért jelenleg hat ország verseng, Brunei, Kína, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam. A Dél-kínai-tenger hatalmas halászterületei miatt vonzó a tengerparti országoknak, de a tenger alatt jelentős kőolaj- és földgázlelőhelyek is lehetnek.

Rovatok