Index Vakbarát Hírportál

Modellrepülőkkel támadott volna az őrült terrorista

2012. július 10., kedd 17:34

Megállapodás születhet abban a perben, amiben egy férfit azzal vádoltak meg, hogy modellrepülőgépekre szerelt bombákkal akarta megtámadni a Pentagon és a Capitolium épületét. A 27 éves Rezwan Ferdaus beleegyezett, hogy két vádpontban elismeri bűnösségét, cserébe négy továbbit ejteni fog a bíróság. Valószínűleg 17 év börtönre ítélik majd. A férfi ügyvédjei korábban arra hivatkoztak, hogy a vádlott mentális betegségben szenved – írta a Boston Herald.

A muszlim-amerikai, Ashlandben élő Ferdaus a bostoni Northeastern Egyetemen szerzett fizikusi diplomát. A hatóságok több hónapon át figyelték, miután kiderült, hogy három gránátot, hat Ak-47-es gépkarabélyt és 24 fontnyi (11 kilogramm) C-4-es robbanóanyagot kért az al-Kaidától. Egy szövetségi ügynök ezután felvette vele a kapcsolatot. Ferdaus elhitte, hogy az ügynök az al-Kaida embere, így gyorsan kiderítették, hogy a férfi szerint „Amerika gonosz”, és valóban kész végrehajtani a támadásokat. Végül tavaly szeptemberben őrizetbe vették. A vádak szerint a férfi modellrepülőkre szerelte volna a robbanóanyagot, hogy azzal támadja meg a Pentagon és a Capitolium épületét. Összesen három repülőgépet szerelt volna fel öt kilónyi robbanóanyaggal, de bevetni már nem tudta őket.

A terrorizmus elleni harc szakértői és a modellrepülőgépek rajongói egyaránt úgy vélték, hogy a Ferdaus által elképzelt támadás nem okozott volna jelentős károkat az épületekben. A repülőgépek szerintük túl kicsik voltak ahhoz, hogy elegendő robbanóanyagot juttassanak a célpontokhoz, irányításuk pedig túl nehéznek bizonyult volna.

Rovatok