Index Vakbarát Hírportál

Tizenkét embert vádolnak a belgrádi USA-követség felgyújtásával

2012. július 10., kedd 11:34

Szerbiában vádat emeltek tizenkét ember ellen, mert részt vettek a belgrádi amerikai nagykövetség felgyújtásában – jelentette a B92 rádió és televízió.

A vádlottakat nagykövetségi és környékbeli térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították. Közveszély okozása miatt több mint tíz év börtönt kaphatnak. A B92 értesülései szerint futballhuligánokról van szó.

A szerb ellenzék tiltakozó nagygyűlést szervezett 2008. február 21-én Belgrád központjában Koszovó függetlensége ellen. A rendezvény után pár tucatnyian randalírozni kezdtek a belvárosban, autókat rongáltak meg, megtámadtak több nagykövetséget – köztük a horvátot és a törököt is –, az amerikai képviseletre be is hatoltak, a külképviselet konzuli hivatalát pedig felgyújtották.

A szerb sajtó már közvetlenül az események után azt közölte, hogy a tüntetők rombolásban részt vevő kemény magja főleg a belgrádi Partizan és a Crvena Zvezda drukkereiből állt.

A belgrádi sajtó már tavaly nyáron rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a rendőrség azonosított ötven huligánt, akiknek közük lehetett a Belgrád központjában történt gyújtogatáshoz.

Rovatok