Index Vakbarát Hírportál

Medúza-előrejelzés Franciaországban

2012. július 11., szerda 06:30

Medúzaelőrejelzéssel bővült a francia meteorológia nyári strandkiadása, amely napról napra beszámol a tengerparti fürdőhelyek állapotáról. A Figaro beszámolója szerint két francia megye, Alpes-Maritime és Villafranche-sur-Mer oceanográfiai megfigyelőállomásainak honlapjai rendszeres előrejelzést adnak a korongmedúzák támadásairól.

A 6-8 centiméteres korongmedúzák csípése allergiás reakciót vált ki. Egy órán belül görcsöt és éles fájdalmat okozhat, hatására a vérnyomás hirtelen felszökik. Ez akár agyvérzést vagy szívbénulást is okozhat, ezért nagyon fontos, hogy 15-20 percen belül orvosi segítséget kapjon az áldozat.

A korongmedúzák életciklusa a korábban megfigyelteknél hosszabbnak bizonyult. A kutatások szerint jellemzően a partoktól 5-35 kilométerre, mély tengerárramlatokban mozognak, de nagyobb rajokba verődve a partra sodródhatnak.

A megfigyelőállomások hajók segítségével követik nyomon a rajok kialakulását, hogy ha egy partot veszélyeztető csoport áll össze, még időbnen figyelmeztethessenek.

A szolgáltatás egyelőre Nizza és Monaco térségében működik, de az egész tengerpartra ki akarják terjeszteni. 2012 a próbaév, előrejelzéseiket folyamatosan vetik össze a tengeri mentőszolgálat statisztikáival. Tavaly a mentők 5316 medúzaáldozatot láttak el.

Rovatok