Index Vakbarát Hírportál

Megkegyelmezett a thai király a felségsértő amerikainak

2012. július 11., szerda 06:39

Fél év börtön után szabadulhat Joe Gordon, akit tavaly decemberben ítéltek el felségsértésért Thaiföldön. A Thaiföldön született Gordon harminc évig az Egyesült Államokban élt, ott fordította le és publikálta honlapján a Bhumibol királyról szóló, Thaiföldön felségsértőnek tartott életrajz részleteit. Akkor tartóztatták le, amikor reumás panaszai kezelésére szülőföldjére érkezett. A király végül megkegyelmezett neki.

A thaiföldi uralkodó kegyelemben részesített egy amerikai állampolgárt, akit tavaly Bangkokban felségsértés címén bebörtönöztek, mert lefordította thai nyelvre a király egy betiltott életrajzát, közölte szerdán az Egyesült Államok bangkoki nagykövetsége.

A thaiföldi születésű Joe Gordont tavaly decemberben ítélték két és fél év szabadságvesztésre A király sohasem mosolyog című könyv egyes részleteinek lefordításáért és publikálásáért.

"Örömünkre szolgál, hogy őfelsége Bhumibol Aduljadedzs király uralkodói kegyelemben részesítette Joe Gordont" - mondta az amerikai nagykövetség szóvivője. Amerikai tisztségviselők kezdettől nyomást gyakoroltak a thai hatóságokra a 2011 májusában őrizetbe vett férfi kiengedése érdekében.

Bhumibol, a világ legrégebben trónon lévő uralkodója nagy tiszteletnek örvend Thaiföldön, és széles körben úgy tekintenek rá mint az ország legfőbb stabilizáló tényezőjére. A thaiföldi felségsértési törvény ugyanakkor a legszigorúbb a világon, és 15 évig terjedő börtönnel rendeli büntetni azt, aki megsérti az uralkodó család bármely tagját. Bírálói szerint a törvényt a thaiföldi politikusok gyakorta használják leszámolásra ellenfeleikkel.

Az 55 éves Joe Gordon harminc éven át az Egyesült Államokban élt, szülőhazáját reumás és vérnyomáspanaszainak gyógyíttatására kereste fel 2011-ben, amikor letartóztatták. Az általa fordított királyi életrajzra mutató linket évekkel korábban tette fel az internetre, amikor még Coloradóban lakott.

A Paul M. Handley által írt könyv, amellett, hogy rekonstruálja a király életét, azt állítja, hogy az uralkodó személye és hatalmának konszolidálása akadálya volt a demokrácia fejlődésének Thaiföldön.

Rovatok