Index Vakbarát Hírportál

Történelmi látogatást tett Clinton Laoszban

2012. július 11., szerda 19:11

Hillary Clinton ázsiai turnéjának részeként rövid látogatást tett Laoszban is. Amerikai külügyminiszter 57 éve nem járt a kommunista vezetésű országban. Clinton ázsiai körútjának célja, hogy megerősítse az Egyesült Államok diplomáciai, kereskedelmi és katonai kapcsolatát a térség országaival – írja a New York Times.

Mindössze négyórás laoszi tartózkodása alatt Clinton meglátogatott egy mesterséges végtagközpontot, ahol találkozott egy 19 éves fiatallal is, akit egy, a vietnami háborúról hátramaradt kazettás bomba vakított meg. A találkozás kapcsán kiderült, hogy az országban számos, a háborúban ledobott, de fel nem robbant bomba van még elszórva. A rendkívül pusztító kazettás bombák alkalmazásának tiltásáról szóló egyezményt az Egyesült Államok a mai napig sem írta alá.

Az utolsó amerikai külügyminiszter, aki Laoszba látogatott, John Foster Dulles volt. Az ő gépe 1955-ben landolt, miután több kört is kénytelen volt megtenni a repülőtér felett, mert egy bivaly jelent meg a leszállópályát. A vietnami háború idején a „dominó elmélet” miatt az amerikaiak úgy vélték, ha Laoszban a kommunisták kezébe kerül a hatalom, az egész térséget elveszíthetik, ezért mintegy kétmillió tonna bombát dobtak le az országra – többet, mint a második világháborúban Japánra és Németországra.

Rovatok