Index Vakbarát Hírportál

AI: Kínvallatást vetnek be a tádzsik börtönökben

2012. július 12., csütörtök 09:11

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet egy csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében elítélte, hogy a tádzsik börtönökben rendszeresen folyamodnak kínvallatáshoz és erőszakhoz.

A dokumentum szerint a közép-ázsiai országban mindennapos a rabok kínzása és ütlegelése. Az erőszak áldozatai és a családtagok a rendőrségi megtorlásoktól tartva nem merik jelenteni ezeket az eseteket a hatóságoknak.

Az egykori szovjet tagköztársaság törvényhozói idén módosították az ország büntető törvénykönyvét, az új jogszabály szerint 5-15 évig tartó börtönnel sújtható a kínzás.

Rachel Bugler, az AI tádzsikisztáni munkatársa szerint ugyanakkor az emberi jogok betartására tett ígéretek a gyakorlatban nem valósultak meg. A hatóságok a megoldott ügyek alapján olyan feltételeket teremtettek az igazságszolgáltatás területén, amelyekkel nem hivatalosan ösztönzik a kínvallatást, állította a nemzetközi jogvédő szervezet.

Az AI idézte az ország helyettes főügyészét, aki szerint tavaly bizonyítottan csupán öt esetben alkalmaztak kínzást, míg a jogvédők több tucatnyiról tudnak.

Az Amnesty International felszólította a tádzsik hatóságokat, hogy az elítéltek jogainak védelmében módosítsák a vonatkozó törvényeket, és tegyék lehetővé, hogy a kínzásokért felelős személyeket állítsák bíróság elé.

Rovatok