Index Vakbarát Hírportál

Elengedték bin Laden szakácsát

2012. július 12., csütörtök 16:57

Hazatért Szudánba Ibrahim al Kosi, az egykori al-Kaida-vezér szakácsa, akit egészen idáig a guantánamói börtönben tartottak fogva az amerikaiak. Ő volt az első fogoly, akinek az ítéletét az Obama elnök által elrendelt felülvizsgálat felülbírálta. 2010-ben 14 év börtönre ítélték összeesküvés és a terrorizmus anyagi támogatásának vádjával, most azonban felfüggesztették büntetését – írja a Telegraph.

„Ő egy szabad ember” – nyilatkozta a volt szakácsról a szudáni külügyminiszter, miután a Kosit szállító amerikai szállítógép landolt a kartúmi repülőtéren csütörtök reggel. A fogoly hazaszállítását szerdán az Egyesült Államok is megerősítette.

A szakács 2002 óta volt fogoly Guantánamóban. Kihallgatásai során elismerte, hogy támogatta az al-Kaidát. Oszama bin Ladennel még a kilencvenes évek elején ismerkedett meg, amikor a vezér még Szudánban élt, majd 1996-ban Afganisztánba utazott, ahová Kosi is követte. Dzsalalabadban szolgált, ahol bin Laden szakácsaként, könyvelőként és logisztikai vezetőként is dolgozott. Kosi hazaszállítása előtt az amerikai hatóságok egyeztették Szudánnal a szállítás részleteit.

Az Egyesült Államok még 1997-ben szankciókat vezetett be Szudán ellen, mivel szerintük az ország támogatta a nemzetközi terrorizmust. A Guantánamo öbölben, Kubában még mindig 168 terroristagyanús személyt tartanak fogva.

Rovatok