Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a brit rabszolgatartókat

2012. július 12., csütörtök 19:10

Összesen 15 év börtönre ítélte egy brit bíróság azt a házaspárt, akik fizetés nélkül dolgoztattak hajléktalanokat. John James Connors 11 év börtönbüntetést kapott, míg feleségére, Josie-ra négy év börtönt szabtak ki. A bíró az ítélethirdetésnél azt mondta, a házaspár tette csak „tiszta gonoszságnak” nevezhető – írja a Sky News.

A munkára felvett embereket a házaspár a hét hat napján az üzletükben dolgoztatta, majd vasárnap arra kötelezték őket, hogy takarítsanak a házukban. Néhányuknak sikerült megszökni, ők brutális fenyegetésekről és verésekről számoltak be. Elmondásuk szerint kevés vizet és élelmet kaptak, a szállásuk pedig nyomorúságos volt.

Az egyik férfi alkoholista volt és öngyilkosságot tervezgetett, amikor a család felfogadta. Nyilatkozata szerint hét év alatt egyetlen munkanapját sem fizették ki, viszont többször megverték és gyakorlatilag éheztették. „Úgy bántak velem, mint egy rabszolgával” - magyarázta a férfi a bíróságon. Egy másik férfi arról beszélt, hogy amikor használni akarta a család WC-jét, a Connors megfenyegette: „ha meg meri tenni, eltöri a kezét és a lábát”.

Az ítélethirdetést Connors lehajtott fejjel hallgatta, felesége sírt. „Egyértelmű a számomra, hogy Connors úr rájött arra, hogyan tudna olcsó munkaerőhöz jutni a városban. A hajléktalanok, szenvedélybetegek és elszigetelt emberek potenciális munkavállalók voltak, akiket könnyen ki lehetett használni. Ezeket az embereket pénz, étel és szállás fejében fogadták fel, az ígért díjazás azonban elmaradt, ami különös kegyetlenségre utal” – magyarázta a bíró.

Rovatok