Index Vakbarát Hírportál

A britek szerint Iránnak két év múlva atomfegyvere lehet

2012. július 13., péntek 14:31 | aznap frissítve

Irán valószínűleg 2014-re eléri a célját és atomhatalom lesz, jelentette ki pénteki brit sajtóértesülések szerint Sir John Sawers, a brit hírszerzés, az MI6 vezetője. Sir John szerint a brit ügynökök akadályozták meg, hogy Iránnak már 2008-ban sikerüljön atombombát kifejlesztenie.

A Daily Telegraph értesülései szerint Sir John a múlt héten tájékoztatta a magas beosztású köztisztviselőket Irán atomprogramjáról. Véleménye szerint amikor Irán kifejleszti atombombáját, Izrael és az Egyesült Államok lépéskényszerbe kerül. Dönteniük kell, hogy katonai akciót indítanak-e.

Sir John szerint az irániak "elszántan haladnak" az atomfegyverek előállításához szükséges ismeretek megszerzésében. Ugyanennyire egyértelmű azonban az is, hogy Izrael és az Egyesült Államok "óriási veszélyekkel kerül szembe", ha Irán atomhatalommá válik.

Az MI6 vezetője azt az állítását, hogy a brit ügynökök akadályozták meg 2008-ban az iráni atomprogram sikerét, nem fejtette ki. Azt viszont állította, hogy a program az utóbbi hónapokban jelentősen felgyorsult. A londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) szerint Natanzban idén háromszor annyi centrifuga dúsít 20 százalékosra uránt, mint egy évvel ezelőtt.

Rovatok