Index Vakbarát Hírportál

Mintha mosógépben lettünk volna

2012. július 13., péntek 16:50

Úgy sodorta őket lefelé őket a lavina, mintha egy mosógépben lettek volna, mondta a francia Alpokban csütörtökön kilenc életet követelő lavina egyik francia túlélője a Telegraph-nak.

Csütörtökön hajnali 5 óra 25 perckor indult el egy lavina a Mont Maudit-ton, a Mont Blanc harmadik legmagasabb csúcsán, és elsodort több hegymászót. A kilenc áldozat mellett nyolcan megsérültek, a halottak között spanyol, német, svájci és angol alpinisták is voltak.

A 63 éves Daniel Rossatto-nak kiugrott a válla, de sikerült kiásnia magát a hó és jég alól. Mint felidézte, egy nagy robbanást hallott, aztán elragadta egy láthatatlan, hirtelen lecsapó erő. A többi túlélővel együtt a hógörgeteg szélénél voltak, az áldozatokat viszont teljesen eltemette a lavina.

Egy másik túlélő, a dán Thomas Dybro arról beszélt, hogy próbálta megtartani magát a jégcsákányával, de a lavina kitépte a kezéből, ahogy a szemüvege is ott maradt.

Másfél órán át próbálták kézzel, a karabinerrel kiásni a betemetett társaikat, ami Dybro szerint olyan fárasztó volt, mintha tíz menetet végigküzdöttek volna egy nehézsúlyú bokszolóval. A férfi végül négy túlélő, és két áldozat kiásásában segített a mentőcsapatoknak.

Azóta kiderült, hogy két brit áldozat is egy yorki hospice alapítványnak gyűjtött pénzt az expedícióval.

Rovatok