Index Vakbarát Hírportál

Németország rendezné a fitymabotrányt

2012. július 13., péntek 22:08

A német kormány szerint biztosítani kell a vallási szervezeteknek a körülmetélés lehetőségét, a német közvélemény többsége ugyanakkor egyetért a tilalommal.

Jogbiztonságot kíván teremteni a német kormány a fiúgyermekek vallási indíttatású körülmetélése ügyében. A kormány eddig igen visszafogottan vett részt a kölni tartományi bíróság június végén hozott ítélete körül kialakult vitában.

A bíróság ítéletében betiltotta a körülmetélést, amit az Európai Rabbik Konferenciája a holokauszt utáni legsúlyosabb támadásként értékelt. Erre reagálva jelentette ki a német külügyminiszter, az igazságügyi miniszter és a kormányzóvivő is, hogy tisztázni kell a jogi viszonyokat és engedélyezni kell a vallási körülmetélést.

"Mindenki azt akarja, hogy legyen zsidó és muzulmán vallási élet Németországban" - mondta például Steffen Seibert kormányszóvivő.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter a júniusi ítélet körül kialakult vita egy korábbi szakaszában azt hangsúlyozta, hogy a két alapvető jog ütközése miatt az alkotmánybíróságnak kellene az utolsó szót kimondani az ügyben, pénteken azonban a tárca közölte, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak, így elemzik azt a javaslatot is, amely szerint a betegek jogairól szóló törvény módosításával kellene rendezni a problémát.

A bíróság indoklása szerint a fiúgyermekek körülmetélésének zsidók és muzulmánok körében gyakorolt vallási szokása sérti az egyén önrendelkezési jogát, amely előbbre való a vallásszabadságnál. A kölni bíróság egy muzulmán orvos ügyében ítélkezett. Az illető egy négyéves fiún végzett rituális körülmetélést. A beavatkozás szövődményeket okozott, a gyerek kórházba került, az illetékes ügyészség pedig perbe fogta az orvost testi sértés miatt.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor a németek abszolút többsége egyetért a bíróság ítéletével, vagyis azzal, hogy tilos legyen a körülmetélés. Egyetért a Deutsche Kinderhilfe gyerekjóléti szervezet elnöke is, aki szerint 'a vallási közösségeknek is el kell fogadniuk a közmegegyezést, hogy a gyerekeknek joga van a sértetlen gyerekkorhoz".

Rovatok