Index Vakbarát Hírportál

Ötven év után megindult a teherhajózás Kuba és az Egyesült Államok között

2012. július 13., péntek 21:18

Pénteken ötven év után először menetrendszerű teherhajó érkezett az Egyesült Államokból Havannába segélyszállítmánnyal a fedélzetén. A hajó érkezése a szigetországot 1962 óta sújtó amerikai embargó enyhülésének újabb jele.

A bolíviai zászló alatt hajózó, kubai zászlókkal fellobogózott, 16 konténeres kapacitású Ana Cecilia a feltűnést kerülve érkezett meg kora délután a havannai kikötőbe, ahonnan a kirakodás után üresen tér vissza Miamiba, az Egyesült Államokban élő kubai emigránsok legkedveltebb városába. Első útján a teherhajó családi küldeményeket, élelmet, ruhaneműt, gyógyszert szállított – mondta el Leonardo Sanchez-Adega, a hajótulajdonos International Port cég szóvivője.

Az International Port tájékoztatása szerint a jövőben minden szerdán indul majd teherhajó Miamiból Havannába. A cég, amelynek tiszteletben kell tartania a John F. Kennedy amerikai elnök által 1962-ben elrendelt és a kilencvenes években megszigorított embargót, közlése szerint külön engedélyt kapott az amerikai hatóságoktól.

Barack Obama elnök hivatalba lépése óta enyhült az embargó, engedélyezték az – amúgy betiltott – cserelátogatásokat az amerikai és kubai egyetemek, illetve a sportolók, egyházi személyiségek és kulturális szereplők között. Több amerikai légi társaság engedélyt kapott, hogy Kubába tartó járatokat indítson, és 2011-ben közel 400 ezer kubai, illetve kubai-amerikai utazott a szigetországba. Engedélyezték továbbá a kubai pénzküldeményeket az Egyesült Államokból, ahol a másfél milliós kubai diaszpóra 80 százaléka él. Az ENSZ adatai szerint ezek az összegek tavaly 2 milliárd dollárt tettek ki. Ez a devizabevétel alig maradt el a kubai idegenforgalmi bevételektől.

Az embargó enyhítése azonban nem akadálytalan, különösen 2009 decembere óta lassult le, akkor Kubában őrizetbe vették az amerikai külügyminisztérium egyik alvállalkozóját, Alan Grosst, akit 2011 márciusában 15 évi börtönre ítéltek, mert törvénysértő módon műholdas berendezéseket csempészett be Kubába.

Rovatok