Index Vakbarát Hírportál

Magyarázatot várnak a zátonyra futott kínai fregattra

2012. július 14., szombat 22:47

A Fülöp-szigetek kormánya magyarázatot vár Kínától arra, hogyan futott zátonyra egyik hadihajójuk a Manila szerint hozzájuk tartozó vizeken, írja a BBC.

A fregatt még szerdán későn este feneklett meg 110 kilométerre a nyugati Palawan tartománytól. Egy fülöp-szigeteki katonai repülő megerősítette a hajó jelenlétét, egyben több másik hajóét is, amelyek a mentőakcióban vehetnek részt.

Az AFP szerint a Fülöp-szigetek egy hadihajót és a parti őrség egyik hajóját is a helyszínre küldte, hogy figyeljék a kínai műveletet. Raul Hernandez, a külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy akkor segítenek, ha Kína erre megkéri őket.

Kína szerint a hajó őrjáratot látott el, amikor zátonyra futott, a balesetben senki sem sérült meg.

Az eset újabb feszültségforrás a két ország között a vitatott vizeken, miután az elmúlt hónapokban a kínaiul Huangjan (Huangyan) sziget, a Fülöp-szigetek szerint Panatag-zátony miatt feszült egymásnak Peking és Manila.

A dél-ázsiai térség, és az egész világ egyik legveszélyesebb konfliktusforrása lehet a Spratly-szigetek környéke, amelynek egyes részeire Kína, Tajvan, Malajzia, Vietnam, a Fülöp-szigetek és még Brunei is igényt tart.

Nem véletlenül, a világ egyik legnagyobb kontinentális talapzatánál fontos olaj-, és földgázlelőhelyek lehetnek, emellett az ásványokban gazdag terület halászati jelentősége is befolyásolja az országokat.

Rovatok