Index Vakbarát Hírportál

Meg akarta ölni Obamát, 15 év börtönt kapott

2012. július 14., szombat 01:16 | aznap frissítve

Egy üzbég állampolgárt 15 évi börtönre ítéltek pénteken az Egyesült Államokban, mert összeesküvést szőtt Barack Obama elnök meggyilkolására.

Ulugbek Kodirov bevallotta bűnösségét egy alabamai bíróságon, hogy enyhítsék a büntetését, amely 30 év is lehetett volna. A 22 éves fiatalember 2009-ben, leendő diákként érkezett az Egyesült Államokba, de nem iratkozott be az egyetemre, hanem munkát vállalt egy bevásárlóközpontban, ahol szabad hozzáférése volt az internethez. Szélsőséges iszlamista honlapokat keresett fel, és hosszasan társalgott valakivel arról, hogy szeretné megölni az amerikai elnököt. Találkozott is egy szállodában az illetővel 2011 júliusában, és az bemutatott neki egy harmadik személyt, aki vállalta, hogy fegyvert vásárol számára. Ez a harmadik személy titkos ügynök volt, aki azután lebuktatta Kodirovot.

Az üzbég fiú elismerte, hogy hibákat követett el, és bocsánatot kért a tárgyaláson. Az ügyész az esetet példaként hozta fel arra, hogy az interneten terjesztett propaganda és hazugság miként radikalizálhatja a fiatalokat.

Rovatok