Index Vakbarát Hírportál

Minden hatodik brit nyugdíjas

2012. július 16., hétfő 22:23

A 2011-es népszámlálási adatokból kiderült, hogy Nagy-Britannia lakossága ismét öregedett egy kicsit, immáron minden hatodik brit 65 év fölötti. Az elmúlt tíz évben 10 százalékkal nőtt a nyugdíjkorhatárt elérő britek száma.

A brit társadalmat leginkább a korkülönbség osztja meg, a fiatalok és idősek más körzetekben dominálnak, legalábbis a népszámlálás adatai szerint. Anglia és Wales területén jelenleg 9,2 millió 65 év feletti kor lakos él, ráadásul további milliók érik majd el a nyugdíjkorhatárt az elkövetkezendő pár évben. A fiatalok Londonban és a nagyvárosokban dominálnak, míg az idősebbek a vidéki kisvárosokban és a partvidéken szeretnek élni, írja a The Telegraph.

Tíz évvel ezelőtt csak pár területen lakott több idős ember, mint fiatal, főleg Anglia déli partszakaszán és Walesben volt ez jellemző, mára viszont Anglia teljes délnyugati vidéke, Wales közel teljes területe, Anglia keleti országrészének fele és az északi országrész a 65 év feletti lakosok paradicsoma.

Az okokról megoszlanak a vélemények, bár az általánosnak tűnik, hogy a korábban virágzó, mostanra kilátástalan helyzetbe kerülő iparvidékekről a fiatalok a nagyvárosokba költöznek, a helyükre pedig nyugdíjasok érkeznek, így borulhat fel az arány. Londonban továbbra is a fiatalok dominálnak, itt mindössze minden tizedik lakos érte el a 65 évet.

Tavaly 557 600 új nyugdíjast regisztráltak, idén és jövőre ez a szám jóval magasabb lesz - az elkövetkezendő három évben 2,1 millió újabb nyugdíjassal kell számolni a briteknek. Szintén nőtt a 90 év felettiek száma is, tíz év alatt negyedével. Jelenleg 430 000-en vannak, ez az utolsó évszázaddal összevetve huszonhatszoros emelkedést mutat.

Azon ezek után nem is lehet csodálkozni, hogy a 100 év felettiek száma is nőtt, 11 000-re, ami 70 százalékkal több, mint amit tíz évvel ezelőtt regisztráltak. Az idősek számával együtt a társadalom átlagéletkora is nőni fog a jelenleg 39-ről - a brit nők esetében például a történelemben először már elérte a 40-et. Ez az szám száz évvel ezelőtt 25 volt.

Rovatok