Index Vakbarát Hírportál

Vöröskereszt: Szíriában polgárháború van

2012. július 16., hétfő 11:23

„Nem-nemzetközi fegyveres konfliktusnak” azaz hétköznapi nevén polgárháborúnak nevezte a Nemzetközi Vöröskereszt a Szíriában zajló harcokat. Eddig Homsz, Háma és Idlíb városa volt csak háborús övezet, de most már bárhol kezdődjenek is harcok az ország területén, a nemzetközi humanitárius jog lesz érvényes azok későbbi elbírálása során.

A Vöröskereszt lépése miatt a hadviselő feleknek hivatalosan is be kell tartaniuk a genfi konvenció szabályait (ez a katonák, felkelők és civilek jogállását szabályozza) és könnyebb lesz a jövőben háborús bűnök elkövetése miatt bírósági eljárást indítani. Sean Maguire szóvivő szerint a felkelőket és a kormányhadsereget is emlékeztetni fogják kötelességeikre.

A konfliktus átminősítésére azért került sor, mert a Vöröskereszt szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni felkelés elérte a kellő szervezettség szintjét. A Vöröskereszt lépésével párhuzamosan hétfőn Kofi Annan volt ENSZ főtitkár és Ban Ki Mun jelenlegi főtitkár Oroszországba, illetve Kínába utazott, hogy rávegyék Moszkvát és Pekinget, hogy támogassák erősebb szankciók bevezetését Aszad rezsimje ellen.

A diplomáciai áttörésre jelenleg kevés az esély és a damaszkuszi kormány egy propaganda sikert is el tudott könyvelni magának. Az ENSZ megfigyelői kivizsgálták a szíriai ellenzék állításait miszerint előző pénteken Treimsza városában nőket és gyerekeket mészároltak, de szerintük nem teljesen úgy zajlott le minden, ahogy azt az ellenzék állította.

A megfigyelők megerősítették, hogy tömegesen találtak halottakat Treimszaban és széleskörű pusztítás nyomaira is bukkantak, de az áldozatok többsége fegyveres férfi, vagy ellenzéki aktivista volt és nem civil. Az Aszad rezsim azonnal kijelentette, hogy a nyugati vezetők és Kofi Annan hamisan vádolták meg Damaszkuszt és hamisak voltak a 220 civilről áldozatról szóló hírek.

A jelek szerint a hadsereg álláspontja most közelebb volt az igazsághoz, mint a felkelőké, de azt kiemelték a megfigyelők, hogy tankokat, nehéztüzérséget és helikoptereket is bevetettek Treimszaban és ez már önmagában a megszegése Aszad elnök egy hete tett ígéretét, hogy nem vetnek be nehézfegyvereket.

„Vértócsák és vérfoltok voltak több szobában is töltényhüvelyekkel együtt. A fegyverek széles skáláját vetették be, többek közt tüzérséget, aknavetőket és kézifegyvereket” – idézte a Daily Telegraph Sausan Ghosheh az ENSZ megfigyelők szóvivőjének nyilatkozatát. A szóvivő azt is megerősítette, hogy pár emberrel közvetlen közelről, kivégzésszerűen végeztek.

A megfigyelők újabb jelentése után ellenzéki hírforrások is elismerték, hogy az áldozatok többsége fegyveres ellenálló volt és a harc azért robbant ki, mert a felkelők rajtaütöttek a hadsereg egyik konvoján. Arról továbbra is ellentmondásos hírek vannak, hogy hány áldozat volt, a kormány szerint nagyjából 40, az ellenzék szerint 100-150 között.

A részletek tisztázásához további kutatásra lenne szükség, de az ENSZ megfigyelő missziójának mandátuma pénteken lezárul. Ha a nemzetközi szervezet munkatársai folytatni kívánják munkájukat, akkor meg kell újítani a missziót. Hogy ez pontosan milyen formában történhet meg, csak újabb diplomáciai egyeztetések után derülhet ki, ezért még bizonytalan.

Szergej Lavrov Oroszország külügyminisztere szerint országa határozottan törekedni fog a nemzetközi megfigyelők mandátumának meghosszabbítására, de megengedhetetlennek tartja, hogy "cserealapként" használják őket. "Nyugati partnereink azt mondják nekünk: ha nem egyeztek bele az ENSZ-határozat elfogadásába, akkor mi elutasítjuk az ENSZ-megfigyelők mandátumának meghosszabbítását. Ezt abszolút kontraproduktív és veszélyes megközelítésnek tartom".

Rovatok