Index Vakbarát Hírportál

Rákapott a gyilkolásra a toulouse-i merénylő

2012. július 17., kedd 17:32

A francia Libération napilap nyilvánosságra hozta azt a nyolc órányi felvételt, amelyen a rendőrség tárgyalói beszéltek márciusban Mohamed Merah-val, a toulouse-i merénylővel, akit addigra bekerítettek otthonában.

Merah először március 11-én ölt meg Toulouse-ban egy katonát, majd négy nappal később Montaubanban lelőtt két másikat. Március 19-én aztán egy zsidó iskolánál három gyereket és egy apát gyilkolt meg Toulouse-ban. A rendőrök elől március 22-én elbarikádozta magát otthonában, végül 32 órával később lelőtték.

A rendőrök többször is megpróbáltak tárgyalni a férfival ez alatt az időszak alatt, Merah pedig a motivációiról is beszélt nekik. A férfi azzal próbálta megmagyarázni a támadásokat, hogy azokat bosszúból követte el a muszlimok ellen zajló konfliktusokra válaszul.

„Meghatározott célom volt az áldozatok kiválasztásánál. Soha nem öltem volna gyerekeket, ha ti nem öltétek volna meg a mi gyerekeinket" – mondta. „Azért ölök katonákat Franciaországban, mert Afganisztánban a testvéreimet gyilkolják. Azért ölök zsidókat, mert a zsidók ártatlan embereket gyilkolnak meg Palesztinában" – jelentette ki. Szerinte ha csak civileket ölt volna meg, akkor elkönyvelték volna egy újabb őrült al-Kaida-terroristaként.

Azt mondta, hogy az első gyilkosság nehéz volt, utána azonban megkönnyebbülést érzett. Ezért újból meg akarta tenni, majd minden egyes újabb eset után egyre jobban érezte magát.

Merah azt mondta a rendőröknek, hogy 2008. február 18-án tért meg az iszlám hitre, mialatt börtönbüntetését töltötte. Algériában csatlakozni próbált a mudzsahidekhez, majd pedig az idegenlégióba is be akart lépni, hogy eljuthasson Afganisztánba. Ott a tálibokhoz akart csatlakozni, de ez sem sikerült.

Éppen ezért előbb Szíriába ment, majd pedig onnan Libanonba, és Törökországba. Járt Palesztinában és Tádzsikisztánban is, a pakisztáni törzsi területeken pedig fegyveres kiképzést kapott.

Néhány hete Merah áldozatainak családja felháborodott, amiért a TF1 tévé leadta a tárgyalások egyes részleteit. A rendőrség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan szivároghattak ki a felvételek.

Rovatok