Index Vakbarát Hírportál

Felrobbantottak egy izraeli autóbuszt Bulgáriában

2012. július 18., szerda 18:18 | tizenegy éve frissítve

Bomba robbant Bulgáriában, Burgaszban egy izraeli turistákat szállító buszon, nyolcan meghaltak, harmincketten megsebesültek. A merényletet még senki nem vállalta magára, de állítólag volt egy névtelen hívás a robbanás előtt.

Összesen nyolcan haltak meg és harmincegyen megsebesültek a Fekete-tenger partján fekvő Burgaszban, miután felrobbantottak egy izraeli turistákat szállító buszt. Az izraeli külügyminisztérium megerősítette csütörtök reggel, hogy a burgaszi merényletben megsebesült 32 emberből legalább 31 izraeli állampolgár. Utóbbiak közül háromnak az állapota súlyos.

A buszon hat izraeli halt meg, két halálos áldozat bolgár. Egyikük  csütörtök reggel halt meg a kórházban. A halálos áldozatok azonosítása még nem fejeződött be. A 28 könnyebb sebesültet burgaszi kórházba szállították, a három súlyos sérültet pedig Szófiába.

Az izraeli televíziónak szemtanúk azt mondták, valószínűleg öngyilkos merénylő követte el a robbantást, ugyanis a robbanás azután következett be a burgaszi repülőtéren, miután valaki egy nagy csomaggal felszállt a buszra. A robbanás nagyon erős volt, a lángok több mint öt méter magasra csaptak fel. A merényletet még senki nem vállalta magára. Az Egyesült Államok és Franciaország már elítélte a merényletet.

A merénylet kicsivel délután öt után történt, a busz plovdivi rendszámú, a Sztarbusz nevű cég tulajdona. A buszon, illetve a közelében 47 fő volt, mondta Dimitar Hikolov, burgaszi polgármester. A burgaszi polgármester 15 perccel a robbanás előtt a reptéren tartózkodott, éppen az Európa Bank vezetőjét, Suma Chakrabartit búcsúztatta. Biztosan meghalt az autobusz bolgár vezetője. A helyszínre érkező mentők nagyon sok megégett testet vettek ki a buszból. Mentők és tűzoltók veszik körül a helyszínt.

Az áldozatok között van az utazási iroda egyik női munkatársa. A szemtanúk szerint a földön kúszva próbált kimenekülni a lángokból, de néhány perccel később meghalt. A nő állampolgársága még nem ismert. Meg nem erősített információk szerint a sérültek között egy tizenegy éves gyerek és két terhes nő is van. A hírek szerint a buszok fiatalokkal voltak tele.

Burgasz összes kórháza készültségben van. A sérültek kórházba szállításánál magánautók is segítettek. A polgármester szerint elképzelhető még még ma önkéntes véradást szerveznek a városban.

A robbanás után két további busz kigyulladt. A területet lezárták, senki nem hagyhatja el a repteret, a járatokat átirányítják Várnába. Izrael a Bulgária felé tartó összes járatát leállította. Lezárták a szófiai repteret is, a plovdivi 1-es terminálról sem repülhetnek járatok, az összes többi repülőtéren megemelték a biztonsági fokozatot. A repülőterek várótermeiben kutyás rendőrök ellenőrzik a csomagokat.

BBC szerint Izrael januárban arra kérte Bulgáriát, hogy erősítse meg a busszal utazó izraeli turisták védelmét. Az izraeli nagykövetség Bulgáriában is vizsgálja a robbantást. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Iránt vádolja a merénylettel, szerinte minden szál oda vezet és Izrael erővel válaszol a terrorizmusra.

Egy orvoscsoport már elindult Tel-Avivból, éjfél körül érkezik Bulgáriába, a helyszínen fogják eldönteni, hogy a könnyebb sebesülteket Izraelbe szállítják-e.


Nagyobb térképre váltás

Az izraeli külügyminisztérium is megerősítette, hogy szerda este robbanás történt egy izraeli turistákat szállító autóbuszon Burgaszban. A külügyminisztérium különleges egységet állított fel az eset kivizsgálására.

A bolgár állami televízió információi szerint a robbanást névtelen hívás előzte meg, az ismeretlen telefonáló arra figyelmeztette a hatóságokat, hogy az izraelieket két bomba fogja várni.

Bojko Boriszov kormányfő utasítására azonnal Burgaszba indult a miniszterelnök-helyettes, aki a belügyminiszter is egyben, továbbá a külügyminiszter és az egészségügyi miniszter, továbbá két egészségügyi felszereléssel ellátott repülőt irányítottak Burgaszba. Dimitar Hikolov bejelentette, hogy a tragédia helyszínére érkezett Szimeon Djankov pénzügyminiszter, Nikolaj Mladenov külügyminiszter és a Szervezett Bűnözés elleni hivatal vezetője.

A robbanás a Buenos Aires-i zsidó közösségi ház (AMIA) ellen 18 évvel ezelőtt, 1994. július 18-án elkövetett, 85 halálos áldozatot követelő merénylet évfordulóján történt.

Rovatok