Index Vakbarát Hírportál

Huszonkét tartálykocsi semmisült meg

2012. július 18., szerda 14:22 | aznap frissítve

A NATO huszonkét tartálykocsiját robbantották fel a tálibok Afganisztán északi részén, írja helyi tisztviselőkre hivatkozva a BBC. A robbanás miatt keletkezett tüzet még mindig próbálják eloltani.

A járművek Üzbegisztánból szállítottak utánpótlást Afganisztán déli részére, de éjszakára leparkolták őket Szamangan tartományban. Hajnalban lépett működésbe az egyik tartálykocsi aljára erősített robbanószerkezet, amely az egymáshoz közel álló összes járművet megsemmisítette.

Egy helyi tisztviselő elmondta, hogy a korai időpont miatt nem volt sok ember a közelben, különben súlyos áldozatokkal járhatott volna a merénylet. Azt egyelőre nem tudni, hogy meghalt, vagy megsebesült-e valaki a robbanásban.

Pakisztán július elején nyitotta meg újra az utánpótlási útvonalat Afganisztán felé, miután Hillary Clinton amerikai külügyminiszter bocsánatot kért azért a tavaly novemberi incidensért, amiben két tucat pakisztáni katona vesztette életét.

Ugyanakkor még nem állt teljesen helyre a hét hónappal korábbi állapot, a NATO-erők ez alatt pedig más útvonalakra szorultak. Pakisztánban ugyan gyakoriak voltak a tartálykocsik elleni merényletek, de a BBC tudósítói szerint Afganisztánban sokkal kevésbé voltak mindennaposak.

Rovatok