Index Vakbarát Hírportál

Turistának öltözött férfi robbantott Burgaszban

2012. július 19., csütörtök 09:01 | aznap frissítve

A merénylő is meghalt a burgaszi támadásban, legalábbis a bolgár hatóságok jelenlegi információi szerint. Szemtanúk és a repülőtéren lévő kamerák felvételei szerint egy hosszú hajú, rövidnadrágos, hátizsákos férfi járkált a parkolóban az autók között. A férfit nem lehetett megkülönböztetni a többi turistától.

A bolgár rendőrség csütörtökön közzétette a burgaszi öngyilkos merénylő fényképét és a biztonsági kamerák felvételeit. A videón egy fiatal, hosszúhajú fiatalmembert látni, az arcát azonban eltakarja a sötét napszemüveg és egy baseball-sapka. A rendőrségnek még mindig nem sikerült azonosítania az elkövetőt, pedig sikerült levenni a merénylő ujjlenyomatait is. A lakosság segítségét kérik, hátha valaki felismeri.

A férfinél találtak egy jogosítványt, amelyet az Egyesült Államokban, Michiganben adtak ki. Az amerikai és izraeli hatóságokkal való adategyeztetés után azonban kiderült, hogy a dokumentum hamis. Így a merénylő személyazonosságát egyelőre nem sikerült megállapítani.

A merénylet szerdán, kicsivel délután öt után történt. A plovdivi rendszámú busz, a Sztarbusz nevű cég tulajdona volt. Amikor az izraeli turisták elkezdtek felszállni a buszba, a férfi is odament, levette a hátizsákját és betette a csomagtérbe a többi táska közé. Ezután robbant fel a bomba.

A robbanás után két további busz is kigyulladt. A helyszínre érkező mentők nagyon sok megégett testet vettek ki a buszból. Az áldozatok között van az utazási iroda egyik női munkatársa. A szemtanúk szerint a földön kúszva próbált kimenekülni a lángokból, de néhány perccel később meghalt. A nő állampolgársága még nem ismert.

A helyszíni tudósítók szerint a busz fiatalokkal volt tele, az áldozatok és a sérültek között gyerekek is lehetnek. A buszon, illetve annak közelében 47-en voltak. Csütörtök reggeli összesítés szerint hat izraeli turista és két bolgár állampolgár halt meg, köztük a busz sofőrje is. A nyolcadik áldozat csütörtökön a kórházban halt bele sérüléseibe.

A robbanásban harmincegyen sebesültek meg. Az izraeli külügyminisztérium megerősítette csütörtök reggel, hogy a burgaszi merényletben megsebesült 32 emberből legalább 31 izraeli állampolgár. Utóbbiak közül háromnak az állapota súlyos. A 28 könnyebb sebesültet burgaszi kórházba szállították, a három súlyos sérültet pedig Szófiába.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a rádióban az Irán támogatta Hezbollah libanoni síita milíciát tette felelőssé a történtekért. "A terrorizmus világméretű hullámával állunk szemben (...) a burgaszi merényletet a Hezbollah emberei hajtották végre iráni megbízásra" - mondta Barak. "Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk a burgaszi merénylet tetteseit és megbízóikat, és megbüntessük őket" - tette hozzá.

Az iráni állami televízió visszautasította azt a vádat, hogy Teheránnak szerepe volt a robbantásban. A televízió honlapjára csütörtökön feltett kommentár "nevetségesnek" és "szenzációhajhásznak" nevezte az izraeli vádakat, próbálkozásoknak Irán és szövetségesei, például Szíria hitelének rontására. Hivatalos iráni nyilatkozat mindamellett nem hangzott még el az ügyben.

Rovatok