Index Vakbarát Hírportál

Halálos kompbaleset Tanzániában

2012. július 19., csütörtök 19:45

290 ember, köztük turisták is utaztak azon a kompon, ami szerda délben süllyedt el a Tanzániához tartozó Zanzibár partjainál. A Reuters információi szerint a hajó Tanzániából tartott a népszerű üdülőhelyként ismert, félautonóm Zanzibár felé, amikor a túlterheltség miatt felborult és elsüllyedt.

A hatóságok szerint legalább 38 utas – köztük egy amerikai állampolgár - meghalt, 145 embert viszont sikerült kimenteni az Indiai-Óceánból. Több mint 100 embert továbbra is keresnek a mentőegységek, de a zanzibári rendőrkapitány, Mussa Ali Mussa szerint a zord időjárás hátráltatja a kutatást. A CNN szerint a mentőegységek éjszakára felfüggesztették a munkát, csütörtök reggel viszont katonai helikoptereket és a hadsereget is bevetve kezdték újra az eltűntek keresését.

A zanzibári hatóságok szerint a komp azért süllyedt el, mert a megengedett 250 helyett 290 utas volt a fedélzetén, és a rossz időjárás is közrejátszott a szerencsétlenségben. Az áldozatok hozzátartozói viszont a kormányt hibáztatják, mert a tanzániai vezetés a tavaly szeptemberi, 200 áldozatot követelő kompkatasztrófa után sem szigorította a tengeri hajózás szabályait.

Tanzánia elnöke, Jakaya Kikwete nyomozást indított a katasztrófa miatt és három napos gyászt rendelt el az országban.

Rovatok