Index Vakbarát Hírportál

Országos Etikai Tanács: Ponta nem plagizált

2012. július 19., csütörtök 21:03

A román oktatási minisztérium kötelékében működő Országos Etikai Tanács (CNE) csütörtökön közzétett hivatalos állásfoglalása szerint Victor Ponta miniszterelnök 2003-ban megvédett doktori disszertációja megfelel az akkor hatályos törvényeknek és nem minősíthető plágiumnak.

A CNE által felkért szakértők jelentését már kedden nyilvánosságra hozták, eszerint Victor Ponta 2003-ban megvédett doktorátusa megfelel az akkori követelményeknek és „bár a források megjelölése hiányos, nem állítható, hogy a doktorandusz eltulajdonította volna mások szellemi termékét".

A miniszterelnököt ért plágiumvád ügyében két másik testület hivatalból indított eljárást, de ezek illetékességét Victor Ponta nem ismeri el.

Az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) június végi ülésén arra a következtetésre jutott, hogy Ponta plagizált, de a testületet ülése idején miniszteri rendelettel átszervezték. A doktori oklevelet kiállító Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága még nem zárta le vizsgálatát, de a CNE figyelmeztette a testületet, hogy nem illetékes az ügyben. A Krónika.ro szerint több román lap is azt írta, az egyetem etikai bizottsága kedd esti ülésén egyhangúlag úgy döntött, Ponta doktori disszertációjának jelentős része plágium.

A Natura brit ismeretterjesztő hetilap és a német Frankfurter Allgemeine Zeitung is azt írta június közepén, hogy plágiumvád merült fel Pontával szemben. Szerintük Ponta 2003-as, jogtudományból írt PhD-értekezésének több mint fele korábbi publikációkból származhat a megfelelő hivatkozások feltüntetése nélkül.

A Nature-rel egy névtelen forrás osztott meg dokumentumokat. Ezek alapján a Nemzetközi Büntető Törvényszékről írt 432 oldalas román nyelvű disszertációjának több része szinte megegyezik a Dumitru Diaconu és Vasile Creţu román jogtudósok monográfiáiban található szövegrészletekkel. Emellett Ion Diaconu angol nyelvű publikációiból is lehetnek benne románra fordított részek. Victor Ponta nagyon kevés módosítással könyv formájában is megjelentette doktori dolgozatát 2004-ben, emellett egy 2010-es könyv alapjául is szolgált a disszertációja.

Ponta az El Paísnak azt mondta, kész lemondani, amennyiben az Országos Etikai Tanács megalapozottnak találja az ellen felhozott vádakat. Ponta ártatlannak mondta magát, és a plágiumvádat politikai támadásnak minősítette, amelyet szerinte Traian Băsescu jobbközép államfő indított ellene.

Rovatok