Index Vakbarát Hírportál

Megmutatta Aszadot az állami tévé

2012. július 19., csütörtök 16:44 | aznap frissítve

Tovább folynak a harcok a szíriai fővárosért, miközben Bassár el-Aszadról felvételeket mutatott az állami tévé, amint beiktatta új védelmi miniszterét. Az elnök nem mutatkozott nyilvánosan a szerdán három fontos emberét is megölő robbantás óta, ezért többen azt találgatták, hogy megsérült-e a merényletben. Az ENSZ BT-ben Kína és Oroszország megvétózta az újabb szankciókat kilátásba helyező határozati javaslatot.

Csütörtökön folytatódtak az összecsapások a felkelők és a kormányerők között Damaszkuszban, ahol szerdán a rezsim három fontos tagját ölték meg egy robbantással. A meggyilkolt védelmi miniszter utódja, Fahad Dszászim al-Freidzs tábornok az állami tévé szerint csütörtökön letette az eskűt Bassár el-Aszad elnök előtt, amelyről a Reuters szerint képeket is mutattak.

Aszad a robbantás óta nem mutatkozott nyilvánosan, éppen ezért megindultak a talgálatások hollétéről. Egyes források azt feltételezték, hogy Aszad is megsérült a merényletben, mások szerint csak elővigyázatosságból menekült a tengerparti Latakia városába. Damaszkuszi tisztviselők viszont azt állították, hogy Aszad keményen dolgozik az irodájában. Szíria moszkvai nagykövete tagadta azokat a híreket is, miszerint Aszad brit származású felesége, Aszma Oroszországba menekült volna.

A támadás után a kormányzat kemény megtorlást ígért az általa fegyveres terroristáknak nevezett támadók ellen. A szíriai kormányerőket mozgósították Damaszkusz több kerületében is a felkelők ellen, akik négy napja indítottak állításuk szerint végső offenzívát a fővárosban. A kormány tankokat, nehéztüzérséget és helikoptereket is bevetett, a főváros délnyugati és északkeleti feléről jelentettek összecsapásokat.

Aktivisták szerint legalább hatvan ember meghalt, amikor egy harci helikopter tüzet nyitott egy temetési szertartáson összegyűltekre. Kabun negyedben 15 harckocsit vetettek be, aktivisták mészárlástól tartanak. A BBC tudósítója szerint ugyanakkor a felkelők is támadást indítottak, figyelmeztették az állami tévé és rádió épületében dolgozókat, hogy hagyják el az épületeket, mielőtt megtámadják azokat.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint szerdán több mint százötvenen haltak meg országszerte Szíriában, ez volt az egyik legvéresebb nap a tizenhat hónapja húzódó konfliktusban.

Szerdáról csütörtökre halasztották a szavazást az ENSZ Biztonsági Tanácsában két határozati javaslatról, hivatalosan azért, hogy konszenzust találhassanak a nagyhatalmak. Oroszország ugyanakkor már jelezte, hogy megvétózza a több nyugati ország által javasolt, újabb szankciókat kilátásba helyező tervezetet, és végül Kínával együtt így is tett.

A nyugati országok tervezete 45 nappal hosszabbította volna meg az országban lévő háromszáz megfigyelő pénteken lejáró mandátumát, Szíriát pedig szankciókkal sújtották volna, amennyiben a kormány nem működik együtt a konfliktus rendezésében. Oroszország ugyanakkor csak minden feltétel nélkül, három hónappal kitolná a 300 megfigyelő megbízatását.

Az amerikai ENSZ-nagykövet szerint a Biztonsági Tanács csődöt mondott a szíriai válság kezelésében, ezért az Egyesült Államok „a testületen kívül" fog nyomást gyakorolni Damaszkuszra.

Rovatok