Index Vakbarát Hírportál

Felrobbantottak egy kőolajvezetéket Törökországban

2012. július 21., szombat 14:19

Felrobbant és lángol egy kőolajvezeték Törökország délkeleti részén, feltehetőleg szabotázsakció miatt - közölte szombaton az NTV török televízió biztonsági forrásokra hivatkozva. A Kirkuk-Ceyhan olajvezeték, amely az iraki olajexport negyedét szállítja, Midyat város közelében, Mardin tartományban, a szíriai határhoz közel még péntek éjjel robbant fel és borult lángba.

Török illetékesek biztosra veszik, hogy a támadás a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) műve, amely a 960 kilométer hosszú olajvezeték elleni több korábbi támadásért felelős. A szeparatista szervezet az olaj- és gázvezetékek elleni támadásokkal Törökország stratégiai létesítményeiben akar károkat okozni.

A PKK-hoz közel álló Firat News portál szerint is a betiltott kurd szervezet áll a merénylet mögött.
Az olajvezeték ellen iraki lázadók is intéztek támadásokat a múltban, és műszaki problémák miatt is történt már leállás a 35 éves, kétágú vezetéken.

A PKK, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt terrorszervezetnek minősített, 1984-ben kezdte meg a török állam elleni fegyveres harcát. Az összecsapásoknak eddig több mint 40 ezer, jórészt kurd halálos áldozata volt.

Rovatok