Index Vakbarát Hírportál

Kína tengeri helyőrséget létesít

2012. július 22., vasárnap 18:20

A kínai Központi Katonai Bizottság jóváhagyta egy katonai helyőrség létrehozását a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri Paracel-szigetek Szansa városában - jelentette a kínai média vasárnap. A helyőrségnek szerepe lesz az országos mozgósítások idején, a térség felügyeletében, valamint a helyi katasztrófa-elhárításban és egyéb katonai missziók során. A lépés Peking azon szándékára utalhat, hogy egyértelművé tegye a Hszisa szigetcsoport feletti szuverenitását. A jelenleg kínai felügyelet alatt lévő szigetek felett azonban Vietnam teljes szuverenitást követel.

A kínai államtanács júniusban hagyta jóvá a prefektúra szintű város, Szansa alapítását, amely közigazgatásilag felügyeli a Hszisa-, a Csungsa- és a Nansa-szigeteket. Utóbbiakat Spratly-szigetekként is emlegetik, és ezeket Vietnám teljes egészében, a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei pedig részben a maga területéhez tartozónak tart. Tajvan, a Kínai Népköztársasággal azonos jogalapon tart igényt a dél-kínai-tengeri területekre.

Incidensek forrása lehet

Az elmúlt napok fejleménye, hogy hivatalosan is megkezdődött Szansa város kormányzatának létrehozása. Kínai közlés szerint a néhány ezres állandó lakosú település közigazgatása alá összesen több mint 200 kisebb sziget, homokpad és zátony tartozik. Ezek 13 négyzetkilométeren terülnek el, és kétmillió négyzetkilométer tengeri terület tartozik hozzájuk. Pekingi állítás szerint a három szigetcsoportot 1959-ben elsőként a Kínai Népköztársaság fedezte fel és nevezte el. Ugyancsak Kína volt az első ország, amely közigazgatási hivatalt nyitott rajtuk.

Vietnám és a Fülöp-szigetek korábban többször tiltakozott a pekingi lépés ellen, Hanoiban a közelmúltban több százan demonstráltak kormányuk támogatását kifejezve. A térségben az utóbbi időben több diplomáciai szóváltásra és tengeri incidensre is sor került, s a területi vita a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) legutóbbi kambodzsai értekezletén is téma volt.

Miközben egyik fél sem enged álláspontjából, előkészület alatt van a vita rendezésének alapelveit tartalmazó magatartási kódex, amelyet az ASEAN és Kína hagyna jóvá, ha a felek számára a tartalma kölcsönösen elfogadhatóvá válik. A viták távlati rendezését Peking kizárólag az érintett országokkal folytatott kétoldalú tárgyalások keretében képzeli el.

Rovatok