Index Vakbarát Hírportál

Védelem nélkül maradhat a brit királyi család

2012. július 22., vasárnap 20:54

A rendőrség magas rangú tisztviselői, valamint a belügyminisztérium és a királyi család képviselői olyan vizsgálatot indítanak, amely miatt a királyi család nem dolgozó tagjai elveszíthetik a melléjük rendelt fegyveres testőrséget. A kormány célkitűzése, hogy a rendvédelmi feladatok költségét a jelenlegi büdzsé egyötödével csökkentsék. A rendőrséget és a Scotland Yardot egyre erősebb nyomás alá helyezik, akik emiatt arra kényszerülhetnek, hogy a VIP személyekre és a királyi családra fordított védelmi pénzt évente 128 millió fonttal csökkentsék.

2010-ben Sir Paul Stephenson, a Metropolitan rendőrségi felügyelője aggodalmát fejezte ki, mivel a védelemre fordított költségeket a felügyeleti szerveknek gyakran a saját forrásaiból kellett biztosítania a támogatás hiányában. Stephenson szerint ideje annak, hogy felülvizsgálják a rendszert, és csökkentsék a költségeket.

A tervek szerint a költségvetés felülvizsgálata novemberben kezdődhet. A királyi család védelmét jelenleg a Scotland Yard speciális csoportja, az SO14 látja el. Az SO14 négyszáz tagja a királyi család húsz tagjának, illetve az ő otthonaik biztonságáért felel. A speciális egység más tagjai magas rangú politikusokat és tisztviselőket őriznek; ők vigyáznak a miniszterelnökre, a veszélyeztetett külföldi követekre, valamint a diplomatákra. Ez azonban jelentős költségekkel jár: csak a királyi család tagjainak védelmére évente 113,5 millió fontot, vagyis naponta 310 ezer fontot fordítanak.

Rovatok