Index Vakbarát Hírportál

Véget vetettek a venezuelai börtönlázadásnak

2012. július 22., vasárnap 12:58

A venezuelai kormány közlése szerint a biztonsági erők átvették az irányítást Merida állam börtönében, véget vetve ezzel a több mint húsz napig tartó, halálos áldozatokat is követelő lázadásnak – írja a BBC.

A rendőrség szombat hajnalban hatolt be a Cepra fegyházba. A lázadás vezetői feladták magukat – közölte Iris Varela börtönügyi miniszter.

A más börtönbe való kötelező áthelyezés elleni, hetekig tartó tiltakozás során legalább huszonketten meghaltak. A lázadás vezetői egy hétig tartó tárgyalások után végül megadták magukat. A börtönügyi miniszter azt is közölte, hogy az akció során senki nem sérült meg, továbbá a rabok emberi jogait is tiszteletben tartották.

„A lázadás vezetői már a hatóságok kezében vannak. Nem lesz több felfegyverzett fogvatartott a börtönben, még egyszer nem fordul elő ilyen eset Merida államban”  – nyilatkozta Varela a venezuelai köztévének.

Az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság közlése szerint az elmúlt évben több mint ötszáz halálos áldozatot követeltek a túlzsúfolt venezuelai börtönökben a rivális bandák közti tiltakozások és harcok.

Iris Varela 2011 augusztusi kinevezésekor azt mondta, hogy húszezer embert – akik csupán enyhe bűncselekményt követtek el – feltételesen szabadlábra lehetne helyezni. Mint mondta, Venezuela ötvenezer fogvatartottjából húszezernek nem kellene börtönben lennie.

Rovatok