Index Vakbarát Hírportál

Megfosztották WWF címétől a spanyol királyt

2012. július 22., vasárnap 15:27

Megfosztották a WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) tiszteletbeli elnöki címétől I. János Károly királyt, miután Botswanaba utazott elefántvadászatra. A WWF spanyol szervezete ellentmondás nélkül a poszt megszüntetéséről szavazott, véleményük szerint ugyanis a szafari nem összeegyeztethető a WWF céljaival – adta hírül a BBC.

A spanyol királyt széles körben kritizálták, miután áprilisban nyilvánosságra kerültek az utazásról szóló hírek, éppen a súlyos gazdasági válság közepette. A WWF nyílt levélben szólítja fel a királyi családot az eset magyarázására. Egy, a WWF tiszteletbeli elnöki posztjáról való lemondását követelő online petíció közel 85 ezer aláírást eredményezett még mielőtt nyilvánosan bocsánatot kért volna.

I.János Károly a spanyolok bocsánatát kérte a vadászút miatt, amely csak akkor került nyilvánosságra mikor csípőtörés miatt hazautazott Afrikából. A probléma kapcsán spanyol lapok egy fotót közöltek a király egy előző szafari útjáról, amelyen egy halott elefánt előtt áll puskával az oldalán.

Habár a vadászat ezen fajtája legális és szabályozott, sok tag úgy véli, hogy összeférhetetlen egy olyan szervezet tiszteletbeli védnöki pozíciójával, amelynek célja a környezet védelme – áll a WWF szombati közleményében. A tiszteletbeli elnöki pozíció megszüntetéséről 94 százalékos szavazati arány mellett döntöttek.

A király általában népszerűségnek örvend Spanyolországban, de a királyi családnak számos kínos esettel kellett szembenéznie idén. A király vejét, Inaki Urdangarint, egy korrupciós botrány kapcsán hallgatták meg, egyes állítások szerint közpénzeket használt fel sportesemények szervezésére.

Rovatok