Index Vakbarát Hírportál

Ezerötszáz turistát evakuáltak Horvátországban

2012. július 24., kedd 06:26 | aznap frissítve

Erdőtüzek keletkeztek hétfőn az észak-horvátországi  tengerpart közelében, egy tűzoltó meghalt, és mintegy 1500 turistát – főképp szlovéneket és osztrákokat – evakuálni kellett két kempingből, mások maguktól hagyták el szállodájukat. A térséget átszelő autópálya egy részét lezárták a hatóságok.

A Media Servis (MS) horvát hírügynökség beszámolója szerint a hétfőn Crikvenica, Bribir és Selce között fellobbant lángokat több száz tűzoldó igyekszik oltani. Az oltást nehezíti a feltámadó bóra - a horvát tengerpart jellemző szele száz kilométeres sebességgel bukik alá a hegyekből, a tengerparti üdülővárosok felé fújva a tüzet.

„A helyzet nagyon komoly... minden tőlünk telhetőt megteszünk az emberek és a vagyontárgyak megóvásásához" – nyilatkozta Ranko Ostojić horvát belügyminiszter. A lángok még a reggeli órákban csaptak fel egy erdőben, Rijeka közelében, a tűzvész a közeli Selce üdülőváros felé terjed. „Minden készen áll az evakuálásra" – mondta Ostojić, aki maga is ellátogatott Selcébe, ahol 150 tűzoltó küzd a lángok ellen.

A tüzet 345 tűzoltó oltja 85 járművel, de a munkájukat a Nemzeti Gárda gépkocsizó dandárjának száz katonája is segíti. Slavko Gauš, a megyei tűzoltóparancsnok szerint hétfőn késő délután már úgy tűnt, hogy sikerült megfékezni a tüzet, de a feltámadó bóra újra felszította a lángokat. Házak és emberek ugyanakkor még mindig nincsenek veszélyben. Ennek ellenére folytatódnak a kitelepítések. Ötven magyar állampolgár is van azok között, akiknek el kellett hagyniuk a horvátországi Selce egyik kempingjét a közelben tomboló erdőtűz füstje miatt, de senki nem volt életveszélyben, és estére visszatérhettek szálláshelyükre, mondta a zágrábi nagykövetség.

A tüzet már kanaderákkal, vagyis speciális tűzoltógépekkel is oltják, amik röptükben, a tengerből tudnak vizet felvenni. Jelenleg három géppel oltanak, de még várnak kettőt.

Selcében megszűnt az áramszolgáltatás és a vezetékes telefonhálózat sem működik. A Nova TV nevű  tévécsatorna riportja szerint a városban az emberek sálakkal takarják el arcukat, így védekezve a sűrű füst ellen.  Több épület teteje kigyulladt, de a tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat.

A tűz miatt lezárták az adriai magisztrálutat, a régi part menti főutat.

Tűz pusztított az Isztriai-félszigeten is, Mošćenička Draga közelében. Egy tűzoltó itt életét vesztette, de részleteket egyelőre nem tudni. Ezt a tüzet végül sikerült megfékezni.

Rovatok