Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon nem jó felnőni

2012. július 25., szerda 13:12

Bár a legjobb hely, ahol egy gyerek felnőhet Japán, a Save the Children civil szervezet listájának elején Európa fejlett országai dominálnak. Japánon kívül Kanada az egyetlen nem európai ország, mely a top 10-be belefért. Japánt meglepő módon Spanyolország követi, a harmadik helyre Németország került. A 4. és az 5. helyen Olasz- és Franciaország osztozik. Kanada a 6., majd Svájc és Norvégia következik. A tizes lista végén az Egyesült Királyság és Hollandia helyezkedik el.

A top 10-es lista

1. Japán

2. Spanyolország

3. Németország

4. Olaszország

5. Franciaország

6. Kanada

7. Svájc

8. Norvégia

9. Egyesült Királyság

10. Hollandia

Az országokat egy Gyermek Fejlődési Index nevű értékkel mérik, aminek kiszámításához a gyermekek egészségi állapotát, a nekik jutó táplálék mennyiségét és minőségét, valamint az oktatás színvonalát vetik össze. Ehhez azt nézik meg, az adott országban mekkora az esélye, hogy egy gyermek meghal ötéves kora előtt, hogy kibukik az iskolából, valamint azt, hogy mennyi alultáplált gyermek van. Ennek megfelelően annál előkelőbb helyen szerepel egy ország a listán, minél alacsonyabb értéket ér el. (A vizsgálatot bemutató dokumentum itt érhető el.)

Naponta 9 ezerrel kevesebb gyerek halt meg 2005 és '10 között, mint 1995 és '99 között. További jó hír, hogy ebben az időszakban 50 millióval többen jártak általános iskolába, és az alultáplált gyerek száma is 36 millióval csökkent.

Kelet-Európa nincs rajta a listán

Japán 0,35-tel első. Az utolsó helyen Szomália áll 54 és feles értékeléssel. A szervezet 127 országban működik, így a lista nem teljes. Európából nincs adat hazánkról,  Írországról, Portugáliáról, Lettországról, Litvániáról, Lengyelországról, Ukrajnáról, Szlovákiáról, Szlovéniáról, Szerbiáról, Boszniáról, Koszovóról, Bulgáriáról és Görögországról. Ezzel szemben Amerikában csak kettő, Afrikában három, Ázsiában pedig hat olyan ország van, ami nem szerepel a listán.

Rovatok