Index Vakbarát Hírportál

Szlovák értelmiségiekről írtak szégyenlistát

2012. július 25., szerda 07:43

Szégyenletes listának nevezett névjegyzéket jelentettek meg a Matica slovenská hivatalos lapjában arról a 900 értelmiségiről és közéleti személyről, akik 1992-ben kiálltak a közös csehszlovák állam mellett – írta meg a bumm.sk.

A Matica slovenská cikkében az aláírókat „szlovákellenes és államellenes” aktivitással vádolták meg, és „szégyenletes listának” nevezték a kilencszáz aláírót nevét tartalmazó listát. „Mindenhol meg lehet őket találni, ahol a szlovák gazdasági és kulturális szuverenitás, az államiság ellen cselekednek” – ezt a kommentárt írták oda a listához.

A bumm.sk szerint a hírt Milan Lasica, aki maga is szerepel a listán, ironikusan így kommentálta: „ezért halálbüntetést követelek magamra”. Iveta Radičová egykori kormányfő szerint a Maticának nincs joga ilyen álláspontot hangoztatni. „A szlovákpárti és szlovákellenes hozzáállásra való felosztást beteg dolognak tartom. Feleslegesen hoz létre ellenségeket, és nem felel meg annak, miként állnak az érintettek hazájukhoz” – mondta.

A Matica slovenská kiadását az állam finanszírozza, a szervezet 2012-ben 1,5 millió eurós támogatást kapott. A cikkről Maroš Smolec főszerkesztő azt mondta, hogy az írás korrektül van megírva. A bumm.sk azt írta, hogy Marián Tkáč, a Matica elnöke szintén nem lát problémát a lista nyilvánosságra hozatalában. „Megfontolnám talán, hogy miként nevezem őket, és milyen jelzőket használok. De sajtószabadság van, ha valaki elégedetlen, hát tegyen valamit” – tette hozzá.

Rovatok