Index Vakbarát Hírportál

Lezárták a turisták elől az indiai tigrisrezervátumokat

2012. július 26., csütörtök 16:28

Lezárják a turisták elől az indiai tigrisrezervátumok belső területeit az ország legfelsőbb bíróságának keddi határozata alapján. A legfelsőbb bíróság emellett tízezer rúpiára (178 dollárra) bírságolta azt a hat államot, amelyek a bíróság tavaly áprilisi döntése ellenére a mai napig nem különítették el a rezervátumok belső és külső területeit. A bíróság tavalyi döntése szerint a turisták számára csak a külső területeken lehetne szálláshelyeket létesíteni, ez viszont azzal is járna, hogy a meglévő szálláshelyek egy részét be kellene zárni.

Indiában több mint negyven tigrisrezervátum van, ahol a turisták a természetes környezetükben nézhetik meg az állatokat. A bíróság most többek között egy helyi környezetvédő beadványát vizsgálja, aki szerint az ökoturizmus sokkal jobban károsítja a tigrisek élőhelyeit, mint ahogy eddig hitték.

Toby Sinclair, az indiai ökoturizmus társaság alelnöke a CNN-nek nyialtkozva elmondta, a problémát az okozza, hogy a kormány több turistát enged be a parkokba, mint amennyit a rezervátumok elbírnának.

Indiában a huszadik század elején még több, mint százezer tigris élt, a tigrispopuláció száma azóta 1706-ra csökkent, elsősorban az orvvadászat és az állatok természetes élőhelyeinek elpusztítása miatt.

Rovatok