Index Vakbarát Hírportál

Három rendőrt megvertek Marseille-ben

2012. július 26., csütörtök 21:54

Franciaországban három rendőr megsérült, amikor igazoltatni akartak egy burkát viselő nőt. Az igazoltatásra a dél-franciaországi Marseille-ben került sor, nem sokkal szerda éjfél előtt egy mecset közelében. A Telegraph szerint a 18 éves Marie-Lousie a szemei kivételével az egész arcát takaró niquabot viselt, Franciaországban viszont egy 2010-es törvény megtiltotta az arcot takaró öltözékek használatát.

A rendőrök felszólítására a nő közölte, hogy rá nem vonatkoznak a francia törvények, majd állítólag meg is ütötte az egyik rendőrt. Ezt követően tömegverekedés robbant ki a rendőrök és a helyszínre siető mintegy ötven ember között, amiben a három rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az erősítés megérkezése után négy embert, köztük a nőt és annak társát, letartóztatták. Nem sokkal később viszont szabadon engedték őket, a legfőbb ügyész szerint azért, mert nem akarnak indulatokat kelteni az iszlám legnagyobb vallási ünnepe, a Ramadán alatt. A rendőrtisztekkel szemben viszont közigazgatási eljárást indítottak, mivel szemtanúk beszámolói szerint illegális eszközöket is használtak a konfliktus alatt.

A francia rendőr szakszervezeteket felbőszítette a szerdai eset. David-Olivier Reverdy, a helyi Alliance szakszervezet képviselője szerint elképzelhetetlen, hogy rendőröket támadnak meg és a támadók előbb szabadulnak mint a rendőrök. Elmondása szerint ők csak a törvényeket próbálják betartatni. Vele ért egyet Marseille polgármester-helyettese, Nora Présozi is, aki szerint a burkát viselő nők provokálják a rendőrséget és negatív színben tüntetik fel az iszlám vallást.

Az aijib.fr muszlim weboldal szerint viszont az incidenst a rendőrök túlbuzgósága okozta, mivel a belügyminisztérium korábban olyan ajánlást fogalmazott meg a rendőrségnek, hogy vallási helyek közelében lehetőleg ne avatkozzanak be a burka viselése miatt. Franciaországban 2011. április elseje, a tiltás bevezetése óta körülbelül 300 nőt büntettek legfeljebb 150 euróra a burka használatáért.

Ha valakit azon kapnak, hogy rákényszerít egy nőt a burka viselésére egy év börtönre és harminc ezer euróra büntethetik. Nicholas Sarkozy, az ország előző elnöke korábban az egész testet takaró leplet a „rabszolgaság egyik jelének” nevezte. A francia rendőrség számításai szerint az országban élő ötmillió muszlim közül nagyjából mintegy kétezer nő visel az egész testét takaró ruhát.

Rovatok