Index Vakbarát Hírportál

Mubarakék újabb bankszámlái fagytak be

2012. július 26., csütörtök 05:58

Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök és társai kinnlevőségei közül újabbakat találtak meg és fagyasztottak be a svájci hatóságok.

Jeannette Balmer, a svájci igazságügyi minisztérium szóvivője szerdán megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint már mintegy 700 millió dollárra rúg az Egyiptom esetében zár alá vett bankszámlákon heverő pénz összege. A korábbi adat még 414 millió dollárról szólt.

A svájci hatóságok kiszélesítették vizsgálatukat a befagyasztott egyiptomi aktívumok ügyében, mert „a pénzmosás mellett felmerült a bűnszövetkezet gyanúja is”. Emellett a svájci igazságügy eleget tesz az egyiptomi hatóságok részéről benyújtott három jogsegélykérelemnek is.

Az arab tavasz eseményeinek sodrában Svájc befagyasztotta Zin el-Abidin ben Ali megbuktatott tunéziai elnök, a néhai Moammer Kadhafi líbiai vezető és Bassár el-Aszad szíriai államfő svájci bankokban vezetett számláit is.

Balmer tájékoztatása szerint a svájci hatóságok szorosan együttműködnek egyiptomi és tunéziai partnereikkel, hogy mielőbb visszaadják a két országnak a zár alá vett, illegális eredetű vagyonokat.

Rovatok