Index Vakbarát Hírportál

28 halott egy venezuelai börönlázadásban

2012. július 27., péntek 07:02

Legalább huszonnyolc elítélt vesztette életét, tizenhét pedig megsebesült a venezuelai Merida város börtönében három hete kirobbant lázadásban, amelynek csak a múlt héten vetettek véget – közölte a venezuelai börtönök megfigyelőközpontja, egy helyi nem kormányzati szervezet csütörtökön.

A meridai börtön igazgatóját május 25-én lelőtték. A lázadás azzal kezdődött, hogy néhány rab, akinek köze volt az igazgató meggyilkolásához, magához ragadta az ellenőrzést a fegyintézet több részlegében. Miután olyan hírek terjedtek el, hogy rendfenntartó erőket vetnek be a konfliktus megfékezésére, az erőszak még jobban kiszélesedett.

A büntetés-végrehajtás ügyeivel foglalkozó minisztérium múlt héten szombaton jelentette be, hogy megfékezték a meridai börtönlázadást. Az ügyészség a héten közölte, hogy több mint hatvan fogoly ellen emeltek vádat az ügyben.

Tavaly az utóbbi évtized legvéresebb börtönlázadásában több mint harminc ember vesztette életét egy Caracas környéki fegyintézetben.

Nem kormányzati szervezetek szerint évente háromszáz elítélt esik áldozatául a túlzsúfolt börtönöket uraló erőszaknak. Hivatalos adatok szerint csaknem 50 ezer embert tartanak fogva a venezuelai börtönökben, amelyek befogadóképessége elméletileg 14 ezer fő.

Rovatok