Index Vakbarát Hírportál

Népszerűtlen a spanyol megszorító csomag

2012. július 29., vasárnap 23:59

Erősen csökkent a megszorítási programot hirdető kormányzó spanyol Néppárt (PP) népszerűsége egy vasárnap közzétett közvélemény-kutatás szerint.

Az El País című napilap által vasárnap ismertetett felmérésből kiderült: a Manuel Rajoy miniszterelnök vezette kormány egy hónap alatt hat százalékot vesztett népszerűségéből a választópolgárok körében. Ezzel a PP már csak 5,3 százalékkal előzi meg az ellenzéki szocialistákat (PSOE).

Ez volt az első közvélemény-kutatás, amelyet a 65 milliárd eurós megszorító csomag meghirdetése, azaz július eleje óta készült. A gazdasági válságot súlyosan megszenvedő ibériai ország vezetése többek közt lefaragott a munkanélkülieknek járó támogatásokból, és bejelentette, hogy jelentősen emeli az ÁFA-t. A spanyolok azonban a választási ígéretek megszegésének tekintik a megszorító intézkedéseket.

Ha most tartanák a választásokat, a PP a szavazatok 30 százalékára számíthatna, ez 14,6 százalékkal kevesebb a párt nyolc hónappal ezelőtti népszerűségénél. Spanyolországban még egy tömörülés sem veszített ilyen nagyot támogatottságából ilyen rövid idő alatt.

A 2011. november 20-i választásokon a PP kényelmes többséget szerzett, a Néppárt emellett a legtöbb régióban és megyében is hatalmon van.

Érdekesség, hogy a szocialisták nem profitáltak a kormánypárt népszerűségvesztéséből, a PSOE mindössze 1,6 százalékkal tudta növelni támogatottságát. A spanyolok többsége a szocialista kormányzatot teszi felelőssé a súlyos gazdasági válságért.

Rovatok