Index Vakbarát Hírportál

Romneyt bírálta a palesztin főtárgyaló

2012. július 29., vasárnap 23:38

Élesen bírálta Mitt Romneyt, az amerikai republikánusok várható elnökjelöltjét vasárnap este Száeb Erekát vezető palesztin diplomata.

Az Izraelben tartózkodó Romney ugyanis nem sokkal korábban egy beszédben azt hangsúlyozta, hogy Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának.

A palesztin főtárgyaló elítélte az amerikai politikus kijelentését, és azt hangoztatta, hogy az súlyos károkat okoz az amerikai érdekeknek a térségben. Erekát szerint Romney nyilatkozatával ártott a békének, a biztonságnak és a stabilitásnak a közel-keleti térségben. A republikánus politikus álláspontja elfogadhatatlan a palesztinok számára - szögezte le Erekát.

Izrael hivatalos álláspontja szerint a teljes város az ország fővárosa, beleértve az 1967-ben megszállt Kelet-Jeruzsálemet is. A palesztinok ezt azonban elutasítják, és Kelet-Jeruzsálemet tekintik a megalakítandó önálló palesztin állam fővárosának.

Mitt Romney vasárnap az izraeli vezetőkkel tárgyalt, és rögtön ezt követően a tervek szerint Rámalláhban Szalám Fajjád palesztin miniszterelnökkel találkozik.

Rovatok