Index Vakbarát Hírportál

Elmaradhat a verespataki bányanyitás

2012. július 30., hétfő 09:02

Minimálisnak tartotta a verespataki aranybánya megnyitásának valószínűségét Remus Cernea, a miniszterelnök környezetvédelmi tanácsadója pénteken, a Tusványoson tartott pódiumbeszélgetésen – írta meg a kronika.ro. Hozzátette, hogy pártja nem támogatná tovább a kormányt, ha a verespataki bánya terve megkapná a környezetvédelmi engedélyt.

Cernea elmondta, hogy a kormány egyelőre elemzi a bányanyitás aktáit, mert azt szeretné, hogy a döntése megalapozott legyen. A Krónika szerint az ismert környezetvédő aktivista, aki a Zöld Mozgalom párt elnökeként vállalt tanácsadói tisztséget a kormányban, hozzátette: Victor Ponta az első román miniszterelnök, aki többször is nyilvánosan állást foglalt a bányanyitás ellen, és nyilvánosan viselte a projektet ellenzők jelvényét.

Cernea hamisnak tartotta azoknak az érveit, akik a munkahelyteremtésre hivatkozva támogatják a bányanyitást. Ironikusan megjegyezte, hogy akár egymillió favágónak is munkahelyet lehetne adni, ha Románia valamennyi erdőjét kivágnák. Azt is nevetségesnek találta, hogy a bányanyitásra törekvő cég azt vállalta, hogy máshol vájja ki a római kori bányajáratokat, ugyanis szerinte ez olyan lenne, mintha a galériában a festmények fénymásolatát állítanák ki.

A pódiumbeszélgetésen Eckstein Kovács Péter, az államfő korábbi tanácsadója elmondta, hogy a bányaprojekt ellenzői más-más okokra hivatkoznak. Ő maga kimondottan környezetvédelmi okokból ellenzi azt. Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke a legnagyobb romániai korrupciós ügynek nevezte a bánya ügyét. Szerinte a kormány ezt azzal zárhatná le a leggyorsabban, ha törvénybe iktatná az Európai Parlament ciántechnológia betiltására vonatkozó határozatát.

Rovatok