Index Vakbarát Hírportál

Ugandában tilos a csók

2012. július 30., hétfő 14:51

Tizennégy bizonyított halálesetet okozott eddig az Ebola-járvány Kibaalében, Uganda nyugati részében, illetve a fővárosban, Kampalában.

A vérzéses láz terjedése miatt Yoweri Museveni, Uganda 1986 óta hatalmon lévő elnöke most a testi érintkezéstől való tartózkodásra szólította fel az ország lakóit.

Az ugandaiaknak nem ajánlott kezet fogni, csókolózni, szeretkezni.

Az elnök szerint az ország egészségügyi hatóságai igyekeztek mindenkit felkutatni, aki a három héttel ezelőtt meghalt tizennégy fertőzött emberrel kapcsolatba került.

Szintén az elnök közölte azt is, hogy a fővárosi Mulago kórházban hét doktor és 13 egyéb egészségügyis van karantén alatt, miután két ebolás beteget kezeltek. Egyikük, egy vidéki egészségügyi dolgozó a fővárosi kórházban halt meg.

Az elnöki szózat azután hangzott el, hogy sokan elmenekültek otthonaikból a különösen érintett nyugati országrészből.

A Kongóban 1976-ban azonosított Ebola-vírus legutóbb 2000-ben bukkant fel Ugandában. Akkor 425 megbetegedést regisztráltak, ebből 224 volt halálos.

Az Ebola-vírus okozta betegség hirtelen jelentkező magas lázzal, fejfájással, szem- és hátfájással, valamint igen rossz közérzettel kezdődik, néhány nap múlva hányás, hasmenés, és hasi fájdalom lép fel. A betegség kezdete után 4-7 nappal kiütések jelennek meg, és vérzékenység jelentkezhet.

Ebola-járványban eddig körülbelül 1300 ember halt meg.

Rovatok