Index Vakbarát Hírportál

Sikkasztás szervezésével vádolják Navalnijt

2012. július 31., kedd 13:40

"Sikkasztás szervezése" miatt emeltek vádat kedden Alekszej Navalnij orosz blogger ellen. Putyin ellenzékének vezéralakja a vád szerint tanácsadóként rávette a Kirovi terület kormányzóját, hogy a kezelésében lévő faipari vállalat előnytelen szerződést kössön. Ezzel állítólag 16 millió rubel (~11 millió forint) kárt okozott.

A vádirat szerint Navalnij "bizalommal való visszaélés révén" vett részt "egy sikkasztás megszervezésében". A "félrevezetés" miatt a kirovi faipari vállalat több mint tízezer köbméter faipari terméket vesztett.

Navalnij régóta tüske Putyin kormányának a szemében. Blogjában rendszeresen leplez le közpénzeket lopó hivatalnokokat és üzletembereket. Próbálkozott már azzal is, hogy részvényeket vett állami cégekben, majd részvényesként próbálta elszámoltatni őket. RoszPil című honlapján pedig gyanús közbeszerzéseket hozott nyilvánosságra.

Navalnij korábban már jelezte, hogy a kirovi ügy felmelegítésével bosszút akarnak állni rajta, mert korábban például azt állította, hogy négymilliárd dollárt loptak el a Transznyefty olajcégtől, ezenkívül zavaros ügyletekre világított rá a VTB állami banknál.

Rovatok