Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a leváltott kínai párttitkár feleségének pere

2012. augusztus 3., péntek 16:14

Csütörtökön kezdődik majd meg Po Hszi-laj voltcsungkingi párttitkár feleségének, Po Ku Kaj Lajnak a pere, írja a BBC. A nőt egy brit üzletember meggyilkolásával vádolják.

Az ügyészség április közepén indított nyomozást az ügyben, miután felmerült, hogy tavaly novemberben a nő a család Csang nevű alkalmazottjának közreműködésével meggyilkolta Neil Heywood brit üzletembert. A nyomozás eddigi adatai szerint Po Ku Kaj Laj és fia üzleti konfliktusba keveredett a brit üzletemberrel, ezért a fia biztonságáért aggódó Po Ku alkalmazottja, Csang segítéségével megmérgezte a férfit.

Előző héten jelentették be, hogy megvádolták a nőt a gyilkossággal. A tárgyalást majd várhatóan a keleti Hefei városban tartják, miközben a bűncselekményt több száz mérföldre nyugatra követték el. A BBC szerint a kínai hatóságok azért választották Anhuj tartományt, mert attól tartanak, hogy Pónak és családjának olyan befolyása van Csungkingban, ami befolyásolná a tárgyalás menetét.

Február elején a 30 milliós Csungking város rendőrfőnöke, egy teljes napot töltött a szomszédos Szecsuán tartomány székhelyének, Csengtunnak az amerikai konzulátusán. A folyamatosan szivárgó információkból arra lehetett következtetni, hogy a Po jobbkezének tartott Vang Li-csün egyebek mellett bizonyítékokat mutatott be az amerikaiaknak arról, hogy Heywoodot megmérgezték.

Az eset pillanatok alatt politikai botránnyá dagadt, elsősorban ennek tudható be, hogy Pót márciusban a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága leváltotta a posztjáról. A nemzetközi sajtó hatalmi harcot sejtett a történések mögött, Póról ugyanis az a hír járta, hogy a maffiák elleni harc vezetőjeként esélye lehet az idei pártkongresszuson bekerülni a párthierarchia legmagasabb, legszűkebb körű testületébe.

Rovatok