Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko lelövetné az idegen repülőket

2012. augusztus 3., péntek 11:54

A fehérorosz légtérbe behatoló bármely idegen repülőgép minden eszközzel, akár fegyverrel való megállítására utasította a határőrség vezetőjét Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök, aki rossz néven vette, hogy egy hónappal ezelőtt egy kisebb repülő a szomszédos Litvániából berepülve több száz, politikai üzenetet hordozó plüssmackót dobott le, írja a Reuters.

Július 4-én, egy nappal az ország függetlenségi ünnepe után hatolt be a kisebb, egymotoros repülőgép a szomszédos Litvánia felöl a fehérorosz légtérbe. Az akciót állítólag egy svéd reklámügynökség szervezte. Az akció politikai jelleget öltött, mivel minden egyes mackó üzenetet hordozott, amelyekben felszólították Lukasenkót, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat.

Az elnök menesztette állásából a határőrség, a légierő és a légvédelem parancsnokát. A hatóságok hivatalosan csak a múlt hónap végén ismerték el az akció megtörténtét, miután egy Anton Szurjapin nevű blogger fotókat tett fel a világhálóra a plüssmackókról. A bloggert a Reuters szerint őrizetbe vették.

Az említett svéd reklámügynökség vezetője állítólag azt mondta egyik nyilatkozatában, hogy „gyerekjáték" volt a művelet, hiszen Fehéroroszág légvédelméről szerinte minden fontos adat elérhető a világhálón.

Rovatok