Index Vakbarát Hírportál

Megakadályoznák Bosznia EU-s csatlakozását a szerbek

2012. augusztus 7., kedd 21:11

Bosznia egyébként is lassú európai uniós csatlakozási folyamatának megakasztásával fenyegetőztek kedden a boszniai szerbek, amennyiben nem mond le a külügyminiszter, aki szerintük alkotmányellenesen járt el egy Szíriával kapcsolatos ügyben.

A boszniai szerbek azt állítják, Zlatko Lagumdzija külügyminiszter anélkül utasította Bosznia-Hercegovina ENSZ-képviselőit a Szíriával kapcsolatos határozat támogatására, hogy az ország háromtagú elnöksége ebbe beleegyezett volna. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint Lagumdzija visszaélt a hatalmával, amikor az elnökség megkérdezése nélkül cselekedett.

"Ha nem nyújtja be magától a lemondását, kezdeményezni fogjuk az eltávolítását pozíciójából" – jelentette ki Dodik. Abban az esetben, ha a központi kormány nem fogadja el a szerbek indítványát, tisztségviselőik blokkolni fogják a kormány munkáját, annak ellenére is, hogy ezzel veszélyeztetik az ország EU-csatlakozási tervezetét.

Boszniában a háromtagú, egy szerb, egy muszlim és egy horvát képviselőből álló elnökség felelős a külpolitika irányításáért, és tagjainak minden fontos döntés előtt meg kell egyezniük egymással. A múlt pénteki, Szíriával kapcsolatos ENSZ-szavazás előtt az elnökségnek nem sikerült döntést hoznia az ügyről, mivel ketten hiányoztak az ülésről.

Rovatok