Index Vakbarát Hírportál

Eldől az orosz puncilázadás sorsa

2012. augusztus 8., szerda 16:44

Véget ért a Putyin ellen tiltakozó orosz punkzenekar, a Pussy Riot tagjainak pere, ítélet jövő hétre várható. Az ügyész három év börtönt kért a lányokra. Ők viszont azt mondják, ha el is ítélik őket, mások bújnak a maszkok mögé és folytatják a harcot.

“Tudom, hogy minden történetnek több oldala van és nem akarom megsérteni sem az egyházat, sem a kormányt, de azt hiszem, ez a három lány nagyon bátor dolgot tett” - mondta Madonna kedd esti moszkvai koncertje közben a közönségnek.

A Pussy Riot orosz punkzenekar három tagjáról beszélt, akik története az egész világot bejárta, és akik mellett már zenekarok és nemzetközi szervezetek sora állt ki.

Nagyezsda Tolokonnyikova, Jekatyerina Szamucevics és Marija Aljohina március óta vannak börtönben, perük pedig szerdán ért véget. Ítélet jövő hétre várható. Huliganizmussal és vallási gyűlölet szításával vádolják őket, amiért a márciusi választás előtt egy ortodox templomban arról maszkok mögé bújva arról énekeltek, hogy a szűzanyának el kell űznie Putyint.

Az egész rendszer a bíróság előtt

“Tudom, hogy mindenki, aki itt van és rajongóm, érzi, hogy szabadnak kell lenniük” - mondta Madonna. Bár a válasz hangos éljenzés volt, a hatóságokat ez nem biztos, hogy meghatja. Az ügyész három éves börtönt kért a zenekar tagjaira a per végén.

"Az egész orosz rendszer és nem csak a Pussy Riot áll ma a bíróság előtt. Szégyen, hogy mennyire passzív az orosz társadalom" - mondta záróbeszédében Tolokonnyikova, a zenekar vezetője, aki sztálininak nevezte az eljárást. "Ha politikai rendszer így védekezik a 30 másodperces performanszunk ellen, az azt jelenti, félnek tőlünk". Aljohina szerint esetük olyan, mintha senki nem emlékezne a közelmúltból, a vörös terrorból tanult leckékre. "Emlékezet nélküli emberek ítélkeznek felettünk" - mondta. A Russian Today nevű orosz-amerikai tévécsatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a fiatal lányok szavait kitörő taps fogadta a tárgyalóteremben.

Maga Putyin Londonból üzent a perrel kapcsolatban. "Abban, ami történt, nincs semmi jó. Ezzel együtt nem gondolom, hogy szigorúan el kellene ítélni őket miatta. Remélem, hogy levonják a szükséges következtetéseket. A végső döntést a bíróságnak kell meghoznia. Bízom abban, hogy a bíróság helyesen, megalapozottan dönt" - mondta.

Az ördög műve

A pert a helyszínen nyomon követőNew Yorker-tudósító szerint erősen koncepciózus, néha már abszurdba hajló volt a tárgyalás menete. A zenekar tagjai végig egyértelműen arról beszéltek, az előadás politikai akció volt, a valláshoz pedig semmi köze. Azért tartották azt a templomban, mert Krill pátriárka rendszeresen és nyíltan Putyint támogatta és azt mondta, minden ortodox hívőnek rá kell szavaznia. A bíró ezeket az érveket figyelembe se vette.

A per fókuszában így nagyrészt a vallás megsértése állt. Voltak olyan tanúk, akik arról beszéltek, a lányok ruhájának színe sértette meg az egyházat, mások szerint túl sokat mutattak magukból, de olyan is volt, aki egyenesen arról beszélt, az ördögöt látja bennük és Isten ellen indítottak háborút. Az a videón is látszik, hogy az egy percnél is rövidebb dal alatt szinte üres volt a templom, így legtöbbjük csak a YouTube-videó megtekintése alapján volt szemtanú. A védelem által a bíróságra hívott tizenhét tanú közül ugyanakkor csak hármat hallatott meg a bíróság.

Punkok bilincsben

A tárgyalóteremben az együttes tagjai üvegfal mögé voltak zárva, a teremből bilincsben hozták-vitték őket, rendőrkutyák felügyelete mellett.


Aljohina szerint, bár őt vádolják erőszakkal, valójában ellene követtek el erőszakot. Az őrizetben fenyegették a családját és a gyerekeit is.

Átveszik a harcot

“Ha börtönbe kerülünk, lesz öt, tíz, tizenöt másik lány, akik felveszi a maszkot és folytatják a harcot. A Pussy Riot egy egyre növekvő, pulzáló test, a Putyin-ellenes tüntetések pedig tele vannak a rajongóinkkal” - mondták letartóztatásuk előtt a Vice magazinnak. A tagok mindenkit arra bíztattak, hogy csatlakozzanak a harcukhoz, vagy ha nem is tudnak elmenni Oroszországba, alakítsanak saját Pussy Riot-csapatukat.

Bár a tárgyalás ugyanabban a teremben zajlott, ahol Putyinleghíresebb ellenségének, Mihail Hodorkovszkijnak tárgyalását is tartották, Hodorkovszkij kiállása nem teljesen egyértelmű a zenekar mellett. Ugyan fájdalmasnak, igazságtalannak és szégyenteljesnek nevezte az eljárást, a zenekar akcióit nem támogatta. “Az ifjúkori radikalizmus hibáit meg lehet bocsátani” - írta Hodorkovszkij. Hasonlóan beszélt a Pussy Riotról Alekszej Navalnij ellenzéki blogger, aki szerint ugyan szintén igazságtalan az eljárás, de “hülye csajoknak” nevezte a zenekar tagjait.

Miért puncilázadás?

A Vice feltette a kérdést, miért hívják így a zenekart. “Egy női nemi szerv, aminek formátlannak és befogadónak kellene lennie, hirtelen radikális harcot kezd a kulturális berendezkedés ellen. A szexistáknak van egy határozott elképzelésük arról, hogy a nőknek hogyan kellene viselkedniük és Putyinnak is szereti megmondani, az oroszoknak hogyan kell élniük. Harcolni ez ellen - ez a Pussy Riot.” “Nem lett volna szabad ezt mondanod, általában nem ezt válaszoljuk" - vágott közbe a zenekar másik tagja. "Amikor az orosz rendőrök erről kérdezzük, mi csak annyit mondunk, ó hát nem jelent ez semmit, csak a cicák lázadását. Oroszországban sosem szabad igazat mondanod egy rendőrnek, vagy a Putyin-rendszer bármelyik hivatalnokának."

Rovatok