Index Vakbarát Hírportál

Értelmi fogyatékost végezhettek ki Texasban

2012. augusztus 8., szerda 06:49

Texasban kivégeztek kedden egy gyilkosság miatt halálra ítélt, a védelem által értelmi fogyatékosnak mondott férfin, miután a legfelsőbb bíróság ebben nem talált kifogásolnivalót.

Az 54 éves Marvin Wilsont 1994-ben ítélték halálra egy 21 éves rendőrségi informátor két évvel korábbi meggyilkolása miatt. Wilson óvást emelt az ítélet ellen arra hivatkozva, hogy az alkotmányellenes a legfelsőbb bíróság egyik, 2002-ben hozott végzése értelmében, amely az alkotmány egyik cikkelyére hivatkozva megtiltotta az értelmi fogyatékosok kivégzését, jóllehet bizonyos tekintetben a szövetségi államokra bízta annak eldöntését, hogy ez kikre vonatkozhat.

Egy vizsgálat során megállapították, hogy Marvin Wilsonnak 61-es az intelligenciahányadosa (IQ), márpedig egyes esetekben értelmi fogyatékosnak mondják a hetvenesnél alacsonyabb IQ-val rendelkező embereket. A vádhatóság azonban arra hivatkozott, hogy más IQ-teszteken hetvenesnél magasabb hányadost mértek Wilsonnak.

Miután a legfelsőbb bíróság kedden elutasította Wilson kifogásait, és nem találta indokoltnak a büntetés-végrehajtás felfüggesztését, az elítéltet helyi idő szerint kedd este méreginjekcióval kivégezték. "Mindenki meg fogja érteni, hogy bűnösként jöttem ide, és szentként távozok"– idézte az elítélt utolsó szavait a büntetés-végrehajtási intézet szóvivője.

Wilson az idén már a hetedik kivégzett halálraítélt Texas államban, egészében az Egyesült Államokban pedig a huszonötödik.

Rovatok