Index Vakbarát Hírportál

Iráni veteránok estek túszul Szíriában

2012. augusztus 8., szerda 10:38

A teheráni külügyminiszter szerint az iráni elitalakulat, a Forradalmi Gárda veteránjai is túszul estek Szíriában, amikor lázadók egy 48 fős iráni csoportot elraboltak. A hivatalos tájékoztatás szerint az érintettek már leszereltek, és zarándokúton tartózkodtak Szíriában – írja a BBC.

A csoportban más, minisztériumi tisztségviselők is voltak. Teherán Törökország és az ENSZ közbenjárását kérte kiszabadításuk érdekében. Az irániakat fogva tartó lázadók közleménye szerint ugyanakkor a csoport tagjai a szíriai hadseregnek kémkedtek.

Aleppóban, Szíria második legnagyobb városában, ahol a hadsereg fokozott intenzitással támadja a felkelők irányítása alatt álló negyedeket, legalább 13 ember meghalt szerdán – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. "Legalább 12 ember, köztük egy nő és két gyerek vesztette életét Aleppóban, amikor rakétatalálat érte a házukat" – számolt be az esetről a Londonban működő központ.

A támadások azután váltak intenzívebbé a városban, hogy Bassár el-Aszad elnök kedden kijelentette: megtisztítja az országot a "terroristáktól". A kormánycsapatok vasárnap Aleppo több stratégiai szempontból fontos részét visszafoglalták a felkelőktől, s egyes források szerint készen állnak a döntő csatára.

A Reutersnek felkelők szerdán arról számoltak be, hogy Aleppo Szalaheddin nevű városnegyedében harcosaik elhagyják a frontvonalat. A londoni központ úgy tudja, hogy kedden 225 ember vesztette életét a harcokban Aleppóban és környékén. Közülük 129-en fegyvertelen civilek, 50-en felkelők, 46-an pedig a kormány katonái voltak.

II. Abdulláh jordán király attól tart, hogy alavita enklávé jön létre Szíriában, ha megbukik Bassár el-Aszad szíriai elnök. "Van egy olyan érzésem, hogy ha (Aszad) nem lesz képes Szíriát kormányozni, jön a B-terv, ami egy alavita (síita irányzatú) enklávé kialakítása" – mondta az uralkodó egy interjúban, amelyet a CBS amerikai televíziós csatorna sugárzott.

Szíriában a lakosság túlnyomó többsége az iszlám szunnita ágának követője. II. Abdalláh szerint a térségbeli országok, így Jordánia számára egy ilyen forgatókönyv lenne a legrosszabb, mivel ez Szíria felbomlását jelentené, és azt, hogy mindenki földfoglalásba kezdene. "Ha Szíria összeomlana, az olyan problémákat vonna maga után, amelyek megoldásához évtizedekre lenne szükség" - hangsúlyozta.

Rovatok