Index Vakbarát Hírportál

Benjamin Netanjahu is megtámadná Iránt

2012. augusztus 10., péntek 17:28

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és védelmi minisztere, Ehud Barak amellett van, hogy Izrael még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt mérjen katonai csapást az iráni atomlétesítményekre – írta pénteki számában a Jediót Ahronót.

A lap szerint azonban a két vezető politikus ehhez nem rendelkezik a szükséges támogatással sem a hadsereg, sem a biztonsági kabinet részéről. Sem Netanjahu, sem Barak szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az újság értesülését.

Izrael már régóta katonai csapás lehetőségével fenyegeti Iránt, hangsúlyozva, hogy Teherán atomprogramja létezését fenyegeti. Az Egyesült Államok azonban ellenzi a katonai megoldást, és az elmúlt hónapokban igyekezett rávenni Netanjahu miniszterelnököt arra, hogy adjon még egy esélyt a diplomáciának.

A Jediót Ahronót információi szerint az izraeli miniszterelnök tanácsadói azon a véleményen vannak, hogy egy esetleges izraeli támadás csökkentené Obama újraválasztási esélyeit.

A Reuters hírügynökség egy korábbi felmérése szerint a legtöbb amerikai úgy véli, hogy Iránra vagy Izraelnek vagy az Egyesült Államoknak csapást kell mérnie, ha bebizonyosodik, hogy Teherán atomfegyver előállításán dolgozik.

Irán cáfolja, hogy atomprogramja nukleáris fegyver kifejlesztésére irányulna.

Rovatok