Index Vakbarát Hírportál

Orvvadászok fenyegetik a világörökséget

2012. augusztus 13., hétfő 08:58

Az UNESCO világörökségi listájára júniusban Szentpéterváron felvett észak-kongói Nouabale-Ndoki Nemzeti Park elefántjait orvvadászok fenyegetik. Az érintetlen trópusi őserdőt és gazdag vadvilágot magába foglaló, 1993-ban létrehozott nemzeti park a Sangha Tri-National része, amelyhez a közép-afrikai Zanga és a kameruni Lobeke park is tartozik.

A két környező folyóról elnevezett park állatvilága igen gazdag, nílusi krokodilon és a góliátnak is becézett tigrishalon kívül 6000-7000 elefánt is él a területen. Ezekre vadásznak az orvvadászok géppuskákkal és más automata fegyverekkel.

Jean-Claude Dengui Balokath, az orvvadászok ellen küzdő, a park széli erdei ökoszisztémákat kezelő projekt (PROGEPP) koordinátora elmondta, hogy "néha a könnyű nyereség által elcsábított katonai és rendőri hatóságok állnak az orvvadászok mögött". Az orvvadászok Kongóból és a szomszédos országokból egyaránt érkeznek.

Az orvvadászat célpontjai elsősorban az elefántok, de a gorillákat és az elsősorban húsukért vadászott sitatunga antilopokat sem kímélik.

Rovatok