Index Vakbarát Hírportál

Leszámolást ígérnek Breivik ítéletére válaszul

2012. augusztus 14., kedd 10:27

Norvég politikusokat leszámolással fenyegettek meg arra az esetre, ha Anders Breivik tömeggyilkost a bírák nem mentik fel minden vád alól, közölte az NRK norvég közszolgálati televízió. A híradás szerint a politikusok hétfőn feladott e-mailekben kapták a fenyegetést. Az üzenetek küldői azt állítják magukról, hogy a Templomos Lovagok nevű terrorista szervezet tagjai.

Breivik tavaly júliusban autóba rejtett pokolgéppel nyolc embert megölt Oslo belvárosában, majd egy Utøya nevű szigeten, a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában 69 embert lőtt le. Perében augusztus 24-én várható ítélethirdetés.

Elfogásakor Breivik azt mondta, hogy ennek a muszlimellenes hálózatnak a tagja, ám a nyomozás során nem került elő olyan adat, amely igazolná, hogy voltak társai, és a Templomos Lovagok szervezet létezésére nézve sincs semmilyen bizonyíték.

Az emailek kitérnek arra is, hogy az ügyészek Breivik beszámíthatatlanná nyilvánítását és elmegyógyintézetbe zárását indítványozták, ami ellen a magát politikai harcosnak tekintő vádlott határozottan tiltakozott, mondván, hogy ennél rosszabb nem is történhetne vele.

A levélírók szerint Breivik valószínű elmebeteggé nyilvánítása értelmetlenné teszi áldozatai halálát. Az ismeretlen fenyegetőzők vezérüknek nevezik Breiviket, és szabadon bocsátását követelik, arra hivatkozva, hogy „tette az egyetlen lehetséges lépés volt a háborúban", amely a multikulturalizmus ellen folyik.

Rovatok